Tyxo.bg counter

Ferrari FF

Задвижване 4Х4, 335 км.ч и емоция за четирима


В Женева, конюшнята от Маранело показа първото в историята на компанията Ferrari, със задвижване на четирите колела и с четири седящи места. Според специалистите, това е най-доброто, което фирмата е правила някога.

Ето и фактите – нова интерпретация на съвременен и в същото време елитарен спортен автомобил. В него са събрани заедно чудесното спортно усещане, лукса и модерен дизайн. Всяка част от него е новост. Но това, което интересува най-много феновете, е


двигателят.


Той е V12 в комбинация със седемстепенна автоматична скоростна кутия взета от болидите във F1. Разполага със 660 к.с. при 8000 оборота и 683 Nm въртящ момент при 6000 оборота. Интересното в този случай е това, че конструкторите са успели да се справят и с още една сериозна задача. Още на първите 1000 оборота са налични 500Nm от въртящия момент. Това позволява на FF да се изстрелва от


0 – 100 за 3.7 сек


и да постигне без проблем максимална скорост от 335 км.ч. Промените са довели и до икономия на гориво – само 15.4 литра на сто километра пробег. За да се постигнат тези резултати, е вградена Старт-Стоп технология, в комбинация със системата за управление на горивния процес HELE(High Emotions – Low Emissions) От тук следва, че и нивото на вредните емисии е намалено. Новият агрегат редуцира въглеродния окис с 25% в сравнение със стария V12.
Внимание заслужава и патентованото


задвижване 4Х4


на Ferrari, с обозначение 4RM. При нормални условия мощността се предава на задните колела, а при наличие на по-малко сцепление, се прехвърля отпред. Информацията за пътните условия се предават на компютъра от датчици, монтирани във всяко колело. Това позволява да се подаде нужното количество мощност на което и да било от тях поотделно. Спортното шофиране е гарантирано заради перфектната архитектура на колата. Двигателят е предно разположен, а скоростите са изнесени над задния мост. Агрегатът е олекотен, седалките са по-леки заради използваният материал – магнезии. Спирачните дискове са на Brembo – трета генерация. Те са по-ефективни, по-издръжливи и също по-леки.


Ferrari FF тежи само 1880 кг.,


което го прави сравнително леко. Тежеста е разпределена както следва: 47% отпред и 53 на сто отзад. Това решение запазва стабилността и отличната управляемост на автомобила, когато се движи с висока скорост. Според статистиката, това означава, че на всяка конска сила се падат по 2.7 кг.


Дизайнът е на Пининфарина.


Той се е постарал да свърже в едно усещането за скорост с комфорта във вътрешното пространство. Седалките са четири, самостоятелни. Пространството в купето е напълно достатъчно. Багажникът е 450 л., но при свалени задни облегалки нараства до 800. Това означава, че Ferrari предлага най-голямото пространсто за багаж в своята категория. Дори ако се сравнява с четириврати образци. За по-големият комфорт, в колата има 16 канална стерео система с Dolby Surround Sound. Тя е 1280 вата. Освен това, има два монитора, вградени в облегалките, които дават възможност на седящите отзад да гледат телевизия или да си пускат DVD.

Canadian drugs