Tyxo.bg counter

Шпионски скандал II част

Renault прие оставката на Патрик Пелата


През януари избухна шпионски скандал в Renault. Китайски производители плащали сериозни средства на работещи в режията служители, занимаващи се с развитието на електрическите возила. Тогава бяха уволнени трима от висшия мениджмънт – Михаел Балтазар, Бертран Роше и Матю Таненбау. Сега, обаче, те получиха публично извинение от двойката на върха Карлос Гон и Патрик Пелата. Въпреки това, Пелата напуска Renault и преминава на по-ниска длъжност в Nissan, след като вътрешното разследване доведе до пълен обрат.

В момента,

зад решетките се намира мениджърът
по сигурността Доменик Гевре.


Той бе арестуван на летището Шарл де Гол при опит да напусне страната. Преди това, Renault му предостави 300 000 евро, които той трябваше да плати на анонимен източник за подробности около шпионския скандал. Оказа се, че всички улики и доказателства, предоставени от него, са фалшиви и неоснователни. Така вината за случилото се поема службата за сигурност на компанията. Това веднага рефлектира върху други нива на мениджмънта. На свое извънредно заседание, Управителният съвет одобри не само преместването на Пелата, но и оттеглянето на генералния секретар Лорънс Дорс, Жан Ив Кодру – шеф на човешките ресурси, директорът Кристиан Хусон и на шефа на охраната Реми Пани. Бе прието решение,

на уволнените висши служители
да се плати сериозно обещетение


заради уронването на престижа им и нанесените морални щети.
Назначеният спешен одит от министъра на индустрията Ерик Бесон не е установил злоупотреби и превишаване на правата на мениджмънта. В това число и на уволнените през януари специалисти. Швейцарските власти са оказали пълно съдействие и се е установило, че обявените сметки в техни банки са фалшиви и несъществуващи.
Скандалът със сигурност наруши ритъма на работа на алианса, но той е на път да се възстанови. След него, Карлос Гон бе подложен на силен натиск от страна на правителството, което е собственик на 15% от акциите, да стабилизира ръковдството на върха. Все още няма решение кой ще замени Пелата, но според анализатора от Морган Стенли – Стюърт Пиърсън, напускането му е загуба за Renault. Въпреки това, той смята, че тази стъпка на Госн, вероятно

ще даде тласък на нов стратегически план


на режията. Със сигурност Пелата ще се окаже неговият ключов архитект.
От няколко години насам компанията има амбициите да бъде водеща в електрическото задвижване на автомобилите. Не напразно бе анонсиран план, според който, след 2015 година алианса Renault – Nissan ще произвежда повече от 500 000 електрически автомобила. Засега е обявено, че на пазара ще се появат първите представители на новата генерация – Fluеnce седан и Kangoo през втората половина на тази година. През 2012-а идва ред на Zoe и двуместния Twizy.

Canadian drugs