Tyxo.bg counter

Maserati GranCabrio от Novitec

Вятър в косите, 590 к.с. и 301 км.ч.


За специалистите от Novitec единственото кредо е колкото се може повече мощност. 4.7 литровият V8 мотор на Maserati GranCabrio вече е доработен с турбо, задвижвано чрез ремък. Към него се прибавя интеркулер, който е с водно охлаждане. Тази конфигурация осигурява перфектната температура за двигателя, като намалява неговото износване при по-екстремно шофиране. Кабриолетът вече разполага с мощност от 590 к.с., 572Nm въртящ момент и максимална скорост от 301 км.ч.
Естествено,

подобрена е и електрониката,

която управлява горивните процеси в цилиндрите. Тук, обаче виждаме още една функция, която е поверена на компютъра. Тя синхронизира изгарянето по такъв начин, че не само увеличава мощността, но и вредните емисии в отработените газове да отговарят на изискванията. Това е от особена важност, като се има предвид, че напоследък е модерно мощните автомобили да бъдат и достатъчно екологични. Естествено, не за сметка на конете под капака.
Доработките в двигателя, в комплект с чисто нова изпускателна система, включваща четири ауспуха и звук като при състезателен автомобил, струват 19 900 евро. Тук е мястото да добавя, че увеличението на мощността не е символично.

Доработката на Novitec е в рамките на 150 коня.

Фабричното Maserati се предлага с 434. При необходимост от максимална мощност за кратко време, стойностите на въртящия момент нарастват от 490 на 572Nm. Това позволява сериозно ускорение при по-високи скорости, а при старт от място, за да достигнете 100 км.ч. са нужни само 4.5 сек. Тези доработки са увеличили и максималната скорост. При фабричната версия тя е 283 км.ч., докато при доработката на Novitec достига 301.
Тези сериозни стойности изискват и подобрения в аеродинамиката. Спецовете от тунинговото ателие са разработили

специални аеродинамични елементи

изработени от фиброкарбон. Те не само подобряват визията, но спомагат за аеродинамиката и стабилността при високи скорости. GranCabrio вече има специфичен преден спойлер, който допълнително намалява въздушното съпротивление и нова радиаторна решетка. Комбинацията от двете придават на визията много по-спортно излъчване. Отзад също забелязваме спойлер, в който са интегрирани дифузьори. Някои специфични добавки отстрани, в комбинация с новите джанти, превръщат луксозния кабриолет в обтекаема стрела на пътя.Отпред имаме 21 инчови, а отзад, 22 инчови алуминиеви колела с гуми Pirelli P Zero с размери 255/30 ZR21(отпред) и 315/25 ZR22(отзад).
Естествено,

има промени и в окачването.

То е активно и всеки собственик може сам да избере оптималното за себе си. Тук има една подробност. Чрез бутон, по хидравличен път, автомобилът може да се повдигне с 40 мм. Това помага да не се ударят спойлерите в настилката при преминаването на по-големи наклони. За да върнете нормалния просвет на автомобила, не е нужно да правите нищо – когато достигнете 80 км.ч. той автоматично заема предварително зададената настройка.
Доработка забелязваме и в интериора. Тук най-важното е желанието на клиента. Ето защо, всеки GranCabrio от Novitec е уникален. Като най-общо може да се каже, че комбинациите не са малко – като се започне от избора на най-фина кожа и се стигне до алкантра. Разбира се, цветът избирате вие.

Canadian drugs