Tyxo.bg counter

Jaguar C-X75


Нова форма и съдържание
при британските класици

Един от най-впечатляващите автомобили на автомобилния салон в Париж бе концептуалния Jaguar C-X75. Двуместният спортист с електрическо задвижване има мощност 580 кВт, а максималната му скорост ще гони 330 км/ч. За да се превърне всичко това в реалност на пътя, условието е само едно – концепцията да получи зелена светлина за серийно производство.

Съдейки по ентусиазма и одобрението, които предизвика у посетителите на салона в Париж, началото на производството на Jaguar C-X75 не би трябвало да се забави във времето. Ако това стане реалност, новият модел ще стане така дългоочаквания суперспортен автомобил на престижната британска марка. Последният – Jaguar XJ220 бе произвеждан от 1992 до 1994 г. в сътрудничество с компанията на бившия собственик на тима от Формула 1 Aarows – Том Уолкиншоу. Но екзотичния модел има твърде ограничен тираж от 281 броя.
Jaguar C-X75 е замислен като прототип, чрез който британската марка да отбележи 75-годишнината от основаването на собственото дизайнерско студио, което през всичките тези години разработва характерния облик на марката. Във формите е въплътено богатото наследство, което притежават съвременните представители на Jaguar от линиите XF, XK и XJ. Личат обаче и някои заемки от миналото. Но в най-голяма степен е обърнато внимание на футуристичната визия, която ще следват дизайнерите в бъдеще. Сексапилен и агресивен, C-X75 е елегантен като повечето от класическите модели в гамата на марката с емблема на скачащ ягуар от средата на миналия век.
Но не външният дизайн е най-забележителното в този суперавтомобил. Задвижващата система е тази, която заслужава много повече внимание. Тя предлага новаторски решения, които целят да посъбудят изпадналия в летаргия и загубил от очарованието си през последните две десетилетия представител на британските автомобилни производители. Концепцията залага на четири електромотора, всеки от които е с мощност от по 145 кВт (общо за целия автомобил 580 кВт или 778 конски сили). Въртящият момент, който те могат да подсигурят още с потеглянето е цели 1600 Нм! При такива стойности не е никак чудно, че Jaguar C-X75 ще ускорява от място до 100 км/ч за 3,4 сек. Британците обаче се впечатляват повече от ускорението до 100 м/ч (160 км/ч), което ще става за 5,8 сек. Във всеки случай максималната скорост от 330 км/ч или 205 м/ч ще е под онези 350 км/ч, които донесоха в началото на 90-те години на миналия век званието „най-бърз автомобил на света” на Jaguar XJ220. Друг потенциално положителен факт, е че въпросните динамични постижения на концептуалния автомобил ще могат да бъдат постигани без отделянето на вредни емисии. Автономният пробег с това задвижване и енергията осигурена от литиево-йонните батерии на спортния автомобил е 110 км.
Освен четирите електрически мотора, Jaguar C-X75 ще бъде оборудван и с два малки турбинови двигателя, за чиято работа ще може да се използва дизелово гориво, природен газ, биогориво или пропан-бутан. Високооборотните турбини с мощност от 188 коня (140 кВт) при 80 000 об./мин пък ще захранват непосредствено електромоторите или ще зареждат литиево-йонните батерии. При смесен режим на работа, концептуалния автомобил ще може да измине разстояние от 900 км.

Canadian drugs