Tyxo.bg counter

CLP Automotive MR 600 GT


По-добрият външен вид

Йордан Величков
Слабоизвестната извън пределите на Германия фирма CLP Automotive реши да изненада с нова визия един от не толкова привлекателните на външен вид модели на BMW – настоящето второ поколение на шестата серия (E63/E64).

Да, знам че заклетите почитатели на „баварците” са готови да спорят ден и нощ, с едничката цел да ме убедят в достойнствата на дизайна на „шестицата”. Но нека бъдем честни: от настоящата гама на BMW това е може би най-неугледният автомобил. Ако изключим Z4, то E63/E64 е най-рязко различаващият се като визия модел, който все едно няма нищо общо с останалите си събратя. Ако махнем предната решетка и емблемите, то като нищо бихме се объркали с

идентификацията на

производителя. Вероятно и за стопроцентовите германци от CLP Automotive моделът е създавал подобни смесени чувства, защото са направили един значително по-приятен и вписващ се в общата „семейна линия” тунинг кит, обозначен с многозначителното MR 600 GT.
Избягвайки подобни остри и крайни класификации, авторите на новата външност на шестата серия я определят като

специална, уникална и подсилваща индивидуализма.

Честно казано, мисля че са се справили много добре. По отношение на динамиката и техниката като цяло, баварците са ненадминати и тук не е нужно допълнително подобряване – CLP Automotive са изработили нова по-широка предна броня, която идеално пасва на каросерията на автомобила. Тя увеличава притискането на предната ос, а освен това се справя отлично и с останалите си функции – оптимизиране на въздушния поток за по-ефективно охлаждане на спирачната система.
Освен бронята, китът се състои от панели на предното и задно странично прозорче, раздути калници, прагове отстрани и престилка отзад. Всичко това на поносимата цена от

5990 евро за удоволствието,

което може да бъде оцветено не само в ярко светлозелено. Задният спойлер е допълнителна екстра на стойност 399 евро, която елегантно се слива с капака на багажника в едно цяло.
CLP Automotive са се погрижили и за колелата на „шестицата”. Германците предлагат трикомпонентни олекотени джанти с размер 22 цола. Гумите към тях са нископрофилни – 255/30 R22 на предните колела и 285/25 R22 за задните от Dunlop. В допълнение на естетическите „доспехи”, тунерите предлагат и подсилване на мощността, която става 379 конски сили, а въртящият момент достига нива от 490 Нм. Допълнението се предлага за 645i и е с цена 1290 евро, а срещу още 1599 евро може да бъде сменена и изпускателната система с нова, изработена от неръждаема стомана и завършваща с четири внушителни накрайника.

Canadian drugs