Tyxo.bg counter

BMW с нови детайли за наточената М8

Собствениците ще могат да настройват двигателя, окачването, спирачките и още много други компоненти. Премиерата е през юни


Отново в нашия фокус е BMW и най-вече новата осма серия. Този път, обаче, става въпрос за наточения вариант с обозначение М. Ще се предлага освен в стандартната си версия и във варианта Competition.

Под обозначението Competition ще има купе и кабриолет. Тук има доста
br /
интересни технически подробности,
br / BMW-M8-1
които са важни не само за хард лайнерите, но и за отворените към новости потребители.
На първо място, това е един бутон в централната конзола. Той позволява на водача да променя настройките на двигателя, окачването, управлението, спирачките и системата M xDrive. Параметрите на различните елементи, които изброихме, се избират от различните режими. Интересното, е че задвижването на четирите колела има три варианта – 4WD, 4WD Sport и 2WD.
br /
М вариантите на купето и кабриолета няма
да използват вакуумния усилвател на спирачките

br / BMW-M8-2
Вместо него, има специални електрически акуратори. Те регулират налягането и спирачното усилие. Тази електронна спирачна система е създадена специално за М вариантите. Тя е възможна както за стандартните метални спирачки, така и за карбоново – керамичните.
Използването на електроника подобрява времето за реакция както на спирачките, така и на системата за стабилизация. А
br /
другата полза от отказа от вакуумния усилвател,
е намаляване теглото с два килограма

br / BMW-M8-3
На този етап от BMW не казват нищо за двигателя. Но, не е тайна, че под капака ще има 4.4 литров V8 мотор с две турбини. Неговата мощност е 600 к.с. Трансмисията е 8 степенен автомат M Steptronic. Към това добавяме активен М диференциал с възможност да отключва предния мост. Ускорението от място до 100 става за около три секунди.

Canadian drugs