Tyxo.bg counter

Засякоха Porsche Taycan без камуфлаж

Изцяло електрическият спортен модел е на крачка от производствената линия. Очаква се при дилърите от есента


Тук е мястото да припомним, че през 2015-а видхме за първи път Mission E Concept. Четири години по-късно имаме пред себе си шпионските кадри на чистокръвния електрически спортист, но с истинското му име – Taycan.

Преди да избухне скандала дизел гейт, от компанията бяха доста резервирани към електричките. Но, след него, завоя към тях бе направен категорично. И така,
br /
новия член от фамилията ще бъде при клиентите
малко след изложението във Франкфурт, през есента

br / Porsche-Taycan-Spied-1
Той има сериозната задача да се конкурира с вече наложилата се Tesla Model S. Освен това, дава началото на поредица от спортни модели на Porsche, които трябва да се появат скоро на пазара. Следващата генерация на Macan ще се изправи в дуел с именити конкуренти – Audi E-Tron, Mercedes EQC, Tesla Model X и Jaguar iPace. Но, в момента по-важното е да видим как ще се приеме от пуристите първия електрокар Taycan.
Тук, обаче, освен екологичност и спортен дух, се търси още нещо. А именно нов прочит на премиум електрическите модели.
br /
При създаването на Taycan, в Porsche
са тръгнали от бял лист хартия

br / Porsche-Taycan-Spied-2
Направена е и чисто нова платформа, която няма аналог с другите от концерна VW.
Нейното номенклатурно обозначение е J1. Специално внимание е отделено на мястото, където са разположени батериите. Те не трябва да пречат, да дадат нисък център на тежестта и да не затруднят с теглото си на динамиката. Двата ел.двигателя са разположени по един на всяки мост, като задвижват и четирите колела.
br /
Двата ел.мотора генерират сумарна мощност от 592 к.с.
br / Porsche-Taycan-Spied-3
Както и при Mission E Cross Turismo Concept, който видяхме миналата година в Женева, спринта от ясто до 100 става за 3.5 секунди. Максималната скорост е 245 км.ч.И макар че при електрическите коли е мощността на батериите и автономния пробег с едно зареждане. Ето защо, очакваме той да бъде същия като при концепта от Женева, а именно близо 500 км.
След като виждаме в момента тестовото муле, което е без маскировка, това означава, че текат последните изпитания, преди да бъде качено на поточната линия.

Canadian drugs