Tyxo.bg counter

Новото Porsche Taycan EV в кадър

Първият изцяло електрически модел на спортен бранд съчетава традицията с модерните технологии


След огромния скандал дизел гейт с VW Group, бе нормално всички марки да започнат с представянето на алтернативни модели. Така бе анонсирано, че Porsche подготвя конкурент на Tesla. Това е Taycan. Той ще бъде представен тази година, но продажбите започват през 2020-а.

Затова, тестовите мулета се изпитват във всякакви условия. Тези шпионски кадри са заснети в далечния Север, където се събира информация за поведението на батериите при ниски минусови температури.
Това, което е характерно за този модел, е че
br /
няма да използва нито една от
познатите във VW Group платформи

br / Porsche-Taycan-EV-Spied-1
Разработена е изцяло нова, където батериите са отдолу. Така се получава добро вътрешно пространство, а центъра на тежестта е достатъчно ниска, което подобрява стабилността.
От фотосите виждаме, че визията е функция на технологията. Предният капак е снижен. Така се запазва идентичността, въпреки че няма отпред двигател. Все пак това е спортен седан, но позицията на водача и пътуващите вътре е като тази в 911.
Тук е мястото да отбележим, че от Porsche потвърдиха името Taycan, което сменя това на прототипа, показан във Франкфурт през 2015 – Mission E. Интересен факт, е че
br /
още преди да бъде произведен модела, вече
има 10 000 заявки от потенциални клиенти

br / Porsche-Taycan-EV-Spied-2
След пускането на автомобила по конвейра, годишно от него ще се правят между 20 и 25 000. При нужда, производството може да се увеличи.
На всеки мост ще има по един електромотор. Ако съдим по данните от Mission E, мощността им и при Taycan е 603 к.с. С едно зареждане на батериите, които са на LG, могат да се изминат малко над 500 км.
br /
Ако се зарежда от 800 волтова станция,
за 15 минути получавате ток за 400 км. пробег

br / Porsche-Taycan-EV-Spied-3
Всичко това подсказва, че освен голям пробег, Porsche държи да се запази динамиката и спортния дух на марката. Оттам обещават, че ускорението от 0-100 ставаза по-малко от 3.5 секунди, а максималната скорост е ограничена до малко над 200 км.ч.
Трансмисията е двустепенна. Едната за нормално шофиране, а другата за спортно. За да бъде управляемостта на познатото ниво, четирите колела са завиващи. За развитието на динамчните качества, е помогнал и рали легендата Валтер Рьол.

Canadian drugs