Tyxo.bg counter

BMW 7 Series 2019 Facelift

Баварците показаха официално фотосите на ъпгрейдвания флагман. Идва с визуални и технологични подобрения


Преди седмица видяхме първите фотоси в мрежата, но вече те са официално разпространени от марката. Това, което веднага се набива на пръв поглед, е още по-голямата решетка. Странно защо е нужно това. Няма обяснение дали е по-функционална, но тя е с 40% по-голяма от досегашната и с 50мм по-висока.

Това е наложило

да се променят леко фаровете, които са малко по-тънки.
Според BMW, това е „стилистичен контраст“

BMW-7-Series-2019-1
Това смаляване на светлините се вижда и отзад. Те са с 35мм по-тънки и са обкантени с хром.
Като оставим настрана тези детайли, има и някои много рационални подобрения във визията. Предния спойлер и въздухосборниците имат нов дизайн, който намалява завихрянето и аеродинамичния шум. Променени са леко и „хрилете“ зад предните калници. Те подобряват охлаждането на спирачните дискове и също редуцират шума.
За да бъде в купето още по-тихо заслуга имат по-голямата изолация на задния калник, „В“ колоните, както и по-голямата дебелина на страничните прозорци и този отзад.

Както и досега, новата седмица
ще има две бази – нормална и дълга

BMW-7-Series-2019-2
При LWB са добавени 14 см към междуосието, което подобрява комфорта и увеличава вътрешното пространство. Стандартния вариант и LWB са прибавили към дължината 22мм (5120 и 5260 съответно). Широчината и височината са непроменени.
Вътре, при волана, се вижда ново аранжиране на бутоните за многофункционалното управление. При таблото няма изменения, но задните пасажери получават два 10 инчови тач скрийн дисплея с Блу Рей плейер.
В двигателната гама също има корекции.

В новата седмица дебютира новия
4.4 литров V8, който видяхме при 8 Series

BMW-7-Series-2019-3
Той предлага 523 к.с. и 750 Nm въртящ момент. Задвижващия тракт при Plug-in варианта също е с подобрения. Използва се нов, редови шестак. В комбинация с ел.двигателя предоставя сумарно 388 к.с. и 600 Nm въртящ момент. Само на ток може да измине между 54 и 58 км.
На върха в гамата остава M760Li xDrive. Той продължава да използва 6.6 литровия V12 агрегат, но е добавен още един филтър. Мощността е 577 к.с., а въртящия момент 850 Nm. Това позволява ускорение от място до 100 за 3.8 секунди и максимална скорост от 305 км.ч.
Дизелите са познати – 260 и 316 к.с. Най-впечатляващия от тях е при 750d. Той е с четири турбини, генерира 394 к.с. и 760 Nm въртящ момент.
Всички версии имат като стандарт адаптивно окачване. Като опция се използва частичното завиване на задния мост.

Canadian drugs