Tyxo.bg counter

BMW 530 E IPerformance CE – да мислим зелено

Или как в града можем да бъдем екологични, когато имаме на разположение истинска динамика и комфорт


Меките хибриди отдавна са на почит по света. Това, за съжаление, не е така у нас. Все пак не можем да бъдем в страни от тенденциите и затова, този вид автомобили все по-често се срещат в България.

Такъв модел е BMW 530 E IPeformance CE. Тук е мястото да отбележим, че

държавата не прави нищо за да популяризира тези коли

530E Iperformance CE-2
В другите части на Континента, или по света, собствениците използват опрделени привилегии, които у нас липсват.
Въпреки това не липсват „зелено“ мислещи, които избират точно такива модели. Този тип мислене се засили в последните месеци, когато въздуха в столицата и други големи градове можеше да се „реже“ с нож.
И така, бавареца е мек хибрид (Plug-in), което ще рече, че работи на ток и бензин. Основният агрегат е с обем 2.0 литра, мощност 184 к.с. и 290 Nm, а ел.двигателя добавя още 113 к.с. и 250Nm. Така получаваме

сумарна мощност от 252 к.с. и въртящ момент 420 Nm

530E Iperformance CE-1
По каталожни данни, автономията на ток е до 46 км, а сумарната близо 650. Когато сте само на ток, може да се движите със 140 км.ч., а иначе максималната е 235. Данни, които показват, че не се лишавате от нищо.
Имах възможността да тествам автомобила в малко по-студени дни със сняг и по-топли. Това бе интересно, защото при по-ниски температури (до -5) в този случай, нещата са по-различни. По каталог, от бързозарядна станция батерията е готова на 100% за около 3 часа. При обикновена за 5, а в мрежата, за повече.

В топъл гараж, до -5 навън и цяла нощ в контакта,
достигнах заряд за 32 км. В малко по-топлите дни (0 – +2) до 34

530E Iperformance CE-4
Разстоянието от дома до местоработата ми е около 13.5 км. Тръгваш на ток, пускаш климатика и се озоваваш в огромните тапи. Най-бързото преминаване на дистанцията бе за 48 минути, а най-бавното за 1.34 ч. В първият случай остана ток за 12км., а във втория се включи двигателя на бензин. Режимът тръгни спри и по-ниските температури изяждат заряда. Въпреки рекуперацията при използване на спирачката.
Но, да не замърсяваш, е повече от добре. Освен това

имаш динамиката на нормалния модел. Това се постига,
защото ел.мотора е разположен пред трансмисията

530E Iperformance CE-5
И двата агрегата задвижват задния мост, но не трябва преобразовател. Така се пестят килограми и се използва 8 степенния автоматик.
В случаите, когато се използват по-малко натоварени маршрути, резултатът е повече от впечатляващ. За дълги преходи е добре да сте в режим Battery Control. Токът не само се запазва, но и увеличава за финалните километри в града.
Като прибавим всички възможни асистенти, комфорта, премиум усещането, добрия багажен отсег адаптивното окачване, си заслужава да мислим в „зелено“.

Canadian drugs