Tyxo.bg counter

BMW X2 xDrive 2.0d – гражданин с възможности

Това е логичното продължение на версията с предно задвижване. М-пакета придава допълнително очарование


Вече сме представяли тест с нормалнната Х2-ка. Затова няма в детайли да се спираме на това, какво представлява. Все пак ще припомним, че BMW определя модела като Sport Activity Coupe. Със същата точност може да се каже, че е кросоувър или премиум хечбек с повишена проходимост.

Той е построен върху

платформата на Х1, има същото
междуосие, но е по-къс с 20мм.

X2- xDrive-2.0d-1
При варианта с предно е 69мм по-нисък, но с М-пакета е малко по-различно, когато окачването е адаптивно или имате окачване VDC.
Редно е да отбележим също така, че Х2 няма предшественик. За разлика от останалите кросоувъри, които гравитират около представата, че трябва да са високи и да приличат на SUV, то Х2 е с размерите на хечбек. Общите неща с Х1 предизвикват някои да питат защо има такъв модел изобщо? Отговорът има своята желязна логика. По-голямата част от времето си прекарвате в града,

не обичате високите коли и искате
компактност за по-лесно паркиране

X2- xDrive-2.0d-2
Когато, обаче се наложи, разполагате с динамика и проходимост.
Със сигурност с Х2 xDrive правите и малък компромис с багажния отсег и мястото отзад, но това не е толкова фатално. Важна е алтернативата. А какво по-хубаво от това да имаш чудесна динамика, отлична управляемост и да не се налага да използваш вериги?
Визията е уникална, отличаваща.

Интериорът е типично баварски.
Високото оборудване работи перфектно

X2- xDrive-2.0d-6
Комбинацията от материали като алкантра с текстил за тапицерията и тавана създават неповторимото премиум усещане, което отличава моделите в класа от останалите.
За да се затвърди това впечатление тествания модел разполага с хед ъп дисплей, пакет First Class Upgrade, навигационна система plus.
За наш късмет по време на теста валеше сняг и успяхме да усетим по най-добрия начин поведението на автомобила. Не знам защо, но ми се стори, че Х2 xDrive 2.0d е малко по-тромава от 320d xDrive, но въпреки това, динамиката е чудесна. Особено, ако изберете режим Sport. Това удоволствие, обаче бе кратко. През повечето време в планината използвах ЕcoPro.
Въпреки заледените участъци, които се срещаха често,

управлението, което е М-спортно,
е точно, коректно и много сензитивно

X2- xDrive-2.0d-4
xDrive системата позволи по-висока скорост от нормалното, но в рамките на разумното. И най-вече предостави нужната стабилност. Заради ледените остри парчета по пътя бях много доволен от рънфлат гумите, които не бяха нископрофилни. Както и от отопляемите седалки сутринта, при минус 11.5 навън.
Колкото до двигателя, той е добре преценен. Обмът е 1995 куб.см., с четири цилиндъра. Мощността 190 к.с., с максимален въртящ момент 400 Nm, наличен още от 1750 оборота. Спринтът от място до 100 става за 7.7 сек.

Canadian drugs