Tyxo.bg counter

Peugeot 508 GT – перла в короната на лъва

Когато формата има съдържание, успехът е гарантиран. Още повече, че компанията е вкарала много качествени материали


Когато видяхме обновеното 508, разбрахме че марката се е насочила към по-високи цели. Да, това означава премиум сегмента. Не напразно основния конкурент не са Passat и Insignia, а BMW 3.

Ще припомним, че

платформата на 508 е същата, като тази на 3008

508-GT-1
Това е необичайно, но има своето основание. Решението се отразява много добре и на върховата версия в гамата на модела – GT.
В нашия случай няма да се спираме на „нормалния“ седан в сегмент D, а на варианта GT. Не само защото е черешката на тортата, а поради факта, че самото обозначение предизвиква асоциации. Въпреки очакванията, във визията между GT и „нормалния“ вариант разлики няма.
И давата са със скосен покрив отзад, което придава на колата типичното излъчване на купе, но с четири врати. Това, определено

не се връзва с традициите за лимузина в
сегмент D, но именно това връща тръпката
към загубиния интерес към сегмента

508-GT-3
Разчупването на постулатите не е самоцелно. Все пак трябва да признаем, че това е най-красивия модел, правен от Peugeot. Той е разпознаваем, привлекателен и носи престиж. Макар и по-малко практичен за високите пасажери отзад. Но, в компанията знаят за това и не се притесняват. За тях потребителите на флагмана са заможни хора с или без деца.
Освен това таргета е мениджъри в големи компании.

Във визията откриваме и елементите на концепта
Exalt, показан преди няколко години

508-GT-4
Забелязваме в предницата и това, което ни представи последния прототип – Instinct. Все детайли, които освен динамизъм и спортен дух, разкриват една типично френска елегантност.
Това не остана незабелязано по пътищата на страната, по време на теста, когато дори водачи на премиум модели се заглеждаха.
Друга отличителна черта на модела е липсата на рамки на вратите, но това не се отразява на ародинамичиния шум, който почти липсва. В купето материалите са с високо качество, а салона е кожен. Комфорта е на завидно ниво, като към него се включва и масажната функция.

Чудесното усещане се допълва от съвременната
визия на приборите и наличието на i-Cockpit,

508-GT-5
надграден с аудиосистемата Focal.
Малко е странно, че именно в GT, където глезотиите са много – автомат, превключване с пера от волана, опция за night vision, засичане на пешеходци до 200 метра и адаптивно окачване (режими Eco, Sport, Comfort, Standart) има 1.6 литров мотор и мощност 222 к.с. В „нормалните“ версии има по-мощни агрегати. Но тук ще има и хибридно задвижване, а на по-късен етап вероятно ще видим и по-мощни мотори.
Въпреки това, двигателя е еластичен, пъргав и предоставя добра динамика. Управяемостта е повече от добра. Дори в по-тесните градски улици. Още повече, когато избирате различните режими. Но, на магистралата при Sport определено се оправдава очакването за GT.
Определено цената е доста висока, но вложените материали и качеството са факт, а те имат своята цена. Пък и не е лесно да се мериш не с кой да е, а с BMW. Но пътя е правилен. Успех!

Canadian drugs