Tyxo.bg counter

Peugeot Rifter – микс между SUV и баничарка

Французите заменяйки модела Tepee смениха и името. Заложиха на повече комфорт, обем, практичност и елементи от всъдеходите


Баничарките са били много важна част от гамата на Peugeot. Затова, много залагат на това, какъв ще бъде заместника. Той е внимателно обмислен като стратегия и определено ще мери сили не с кой да е, а с конкурента от Германия – VW Caddy.

Това означава практичност, качество и повече комфорт. Без да забравяме и наличието на всички модерни джаджи в купето, които са част от живота на активните хора. Оттук следва, че

Rifter е насочен към младите,
активни семейства и малките фирми

Rifter-1
За големите компании не е важно да има комфорт, а обем за товар и ниска цена.
За първи път в Rifter има лавица за предмети над главите на водача и пътника до него. В централната конзола е обособена ниша на две нива. Жабките също са две. Или накратко – много обособени места за предмети. Моделът се предлага в две дължини, като едната е с пет, а другата със седем места.
Тук е моментът да припомним, че Rifter ще бъде само в пътнически вариант. Изцяло товарната версия ще се казва отново Partner. Разликите, обаче не са само изброените по-горе. Наследника е с много елементи от по-високия сегмент на SUV-овете.

В купето има i-Cockpit, индукционно зареждане
на телефони, асистент за движение в лентата,

Rifter-4
круиз контрол и отваряне на задния прозорец, като при някои всъдеходи. Това е новост в сегмента. Както пластмасови протектори на вратите и веждите. Клиренсът е по-висок. За по-леки препятствия може да използвате системата UltraGrip. Също така и асистент за движение в големи наклони, който сам регулира скоростта на спускане.

Накратко, това е микс между баничарка и SUV

Rifter-2
Вероятно това твърдение ще бъде 100% вярно когато се появи и истинската версия със задвижване на четирите колела. Тя се очаква догодина. Абе, защо баничарките да не бъдат по-комфортни и луксозни?
В тази връзка седалките са доста ергономични. А това е важно, когато прекарвате по цял ден в колата. Двигателите са няколко, но теста, който проведохме бе с мотор, който има обем 1.5 литра, дизелов и мощност от 130 к.с.

Какво ни направи впечатление?

Rifter-5
На първо място чудесната динамика, еластичността на двигателя и не на последно място икономичността. Жалко, че Peugeot спира с развитието на дизелите за сметка на алтернативите. Окачването също е много балансирано. Дори в неравности като движение по макадам вози комфортно. Въпреки височината, автомобила е стабилен в завои с по-висока скорост и много лесно управляем. А и предупреждава когато разстоянието до колата отпред е много малко.

Canadian drugs