Tyxo.bg counter

Dyson ще прави и EV автомобили

Производител на прахосмукачки ще произвежда електрички в Сингапур, а не в родната Англия. Първите доставки се очакват през 2021-а


Основателят на компанията сър Джеймс Дисон анонсира тези свои планове преди година. Фирмата Dyson е известна със своите прахосмукачки и тогава това изказване звучеше повече екзотично. Нямаше никакви детайли.

Вече имаме някои факти. Те бяха огласени от директора Джим Роуан. Той съобщи, че

строежа на асамблиращия завод стартира по-късно
тази година. Ще бъде завършен през 2020-а,

Dyson-EV-Plant-1
а поточната иния ще заработи или в края на 2020-а, или в началото на следващата.
Тук идва изненадата. Тази двуетажна сграда ще се прави в Сингапур, а не в Англия. Причината – там се правят прахосмукачките, а мениджмънта има сериозни позиции и познания за района. Има, обаче, и по-съществена. Първо, Сингапур има споразумение за свободна търговия с Китай, а там са големите продажби. Второ, района е много близо до доставчиците и трето, има много високо квалифицирана работна сила.
Има и още един фактор. Това е

мнението на собственика и основател сър Дисон.
Той смята, че бъдещето на неговата страна е
в Азиатско – Тихоокеанския регион, а не в Европа

Dyson-EV-3
До този момент той скриваше всичко около своя нов проект. Сега се разбра, че основните разработки и изпитания ще се правят все пак в Англия. Там вече са инвестирани 200 милиона паунда в разширение на развойния център и тестовата писта.
Естествено възниква въпроса, какви батерии ще използват и откъде ще ги вземат? Тук е време да отбележим, че Dyson закупи в щатите компанията Sacti3, специализирана в тази област през 2015-а. Вече в нея са вкарани $60 милиона, които стартираха разработването на вида батерии. Така че когато има такъв бекграунд отзад и наличие на свободни пари, всичко е възможно. Така че остава да видим какво ще излезе на финала.

Canadian drugs