Tyxo.bg counter

Vilner с убийствен проект на Mercedes 250 CE

Тунингарят е получил задачата от Близкия Изток, като в автомобила са инплантирани части от лодка Riva Aquarama


Историята на този Mercedes-Benz 250 CE е доста заплетена, но не толкова, колкото тази на дървесината използвана от Vilner, за цялостната промяна на салона на автомобила. Абанос, превърнат във висококачествен фурнир.

Преди да попадне в България и в салона на този 1970 Mercedes 250 CE,

дървесината е била част от интериора на
специална лодка – класическа Riva Aquarama

Mercedes-250-by-Vilner-1
Тя е изработена предимно от махагон, но с със специално поръчани абаносови апликации. Лодката била същата година на производство, като колата и собственост на същия предприемач от Саудитска Арабия. Той грижливо съхранявал своята Aquarama в климатизирано помещение, като любима вещ, с намерението да я запази за поколенията. Но, през 1988-ма плавателният съд изчезва безследно, за да бъде открит през 2007-ма в близост до Кайро, в окаяно състояние.
Властите така и не успяват да открият извършителите на кражбата, а както точно се е случило с лодката, остава мистерия. Законният собственик получава обратно остатъците които не подлежат на реставрация. Тогава

предприемачът решава да възстанови своя 250 CE,
като ползва сравнително запазени фрагменти

Mercedes-250-by-Vilner-2
от абаноса в комбинация с орех. Атанас Вилнер не издава подробности около това, как предприемачът се е свързал с ателието в България, но подчертава, че това е първата поръчка от Близкия Изток, след няколко години затишие.
Задачата не е лека. Автомобилът е транспортиран по море, а остатъците от дървесината са допълнени с нова, от същия тип и орех, пресовани във фурнир, за да могат да бъдат положени в автомобила. Резултатът е впечатляващ, без да бъде натрапчив, а идеята салонът да бъде максимално класически, с едно изключение – стерео системата и амбиентното LED осветление. Докато сърцето на музикалната инсталация е маскираният, като старо радио супер съвременен Becker Mexico, решетките на говорителите са изработени от перфориран лексан и сияят в синьо.

Комбинацията от специфично перфорирания лексан

Mercedes-250-by-Vilner-3
със сребристите безели на тонколоните, с изобилието от заобикалящите ги фурнир и синя кожа, създава уникална класическа атмосфера с леки стиймпънк нотки. Същото синьо се изпъчва и от LED ивиците монтирани в пода, вратите и тавана на колата. Таванът е покрит със сива перфорирана алкантара, като дупчиците не са случайни. „Използвахме перфориран материал, за да се доближим присъствието и максимално до оригиналната кожена тапицерия,“ казва Атанас Вилнер. В контраст, подът на този Mercedes е кафяв, а салонът основно покрит със синя кожа.
На пръв поглед изчистен, като дизайн, кокпитът е изпълнен с висококачествени детайли, като покритата със синя алкантара рамка около скоростния лост, кожените ограничителни ленти на вратите и джобовете в корите, кафявите колани, както и воланът, който изцяло е преоблечен с черна кожа и синя за сърцевината. В знак на комплимент към клиента, Vilner предават проекта с подарък чанта, изработена от същите фини кожа и алкантара, използвани в салона на този 250 CE.
1970 Mercedes-Benz 250 CE, 2497 куб, см, 6-цил. редови, 150 к.с., 199 Нм, 4-ст. автоматична, задно предаване, 1360 кг.

Canadian drugs