Tyxo.bg counter

Opel Astra Caravan CNG

Една чудесна алтернатива на бензина и дизела. Това, обаче е за тези, които имат намерение да бъдат практични


В момента, когато горивата скачат, винаги изниква въпроса има ли начин да намалим цената която плащаме. Естествено, отговорът е даден отдавна. Възможностите са две – LPG (газ) или CNG – сгъстен газ.

Няма да се спираме в детайли за това, каква е разликата между двата вида газ. Само ще отбележим, че

сгъстения газ CNG, за да се използа,
трябва да се компресира до 200 бара

Astra CNG-1
Само тогава може да има достатъчно количество в нормален резервоар.
Това означава, че за него са нужни по-дебели стени, за да издържат на налягането. Сега, имаме нови технологии, които олекотяват резервоарите и предлагат същата здравина. С една дума, няма проблем при евентуални инциденти.
Това го доказват множеството краш тестове, които са направени. А, още по-добре в този случай, е че това е фабрично монтирана система. Така се комбинират икономичността на горивото с надежността на заводския монтаж. И най-важното – в течно състояние е до 10 бара.
Оттук следва, че

двигателят 1.4 с турбо и мощност 110 к.с. е пригоден
да работи с бензин, метан и ако се наложи с LPG

Astra CNG-2
Но, в нашия случай става дума само за първите два вида гориво.
При нашия тест установихме, че двигателя не е загубил от еластичността и динамиката при използването на метан. В града, всичко е повече от чудесно. Прехода е значителен – при внимателно боравене с газта може да достигне до 500 км. При движение по магистрала, вече имаме малък проблем.
Както при всяко гориво, когато се движиш много бързо, харчиш повече. Така че ако искате да стигнете от София до Бургас без да зареждате, трябва да карате с не повече от 100 – 110. Е,

ако свърши метана, има наличност от 13.7
литра бензин, който ще довърши пътуването

Astra CNG-3
В този случай най-големия проблем е липсата на достатъчен брой метан станции. Едната е на Пазарджик, втората Кабиле и накрая вече в Бургас. Ако карате по-бързо и 19 килограмовия метанов резервоар се изпразва бързо, то може да се отбиете в Пловдив или Стара Загора. Но, за бързащите, това не е опция.
Така че при нашите условия, този вид гориво е за практичните и умерени водачи. Които не натискат газта сериозно. За темпераментните, това може да бъде изнервящо.
Какъв, обаче, по-добър баланс от това, да харчиш между 3.6 кг извън града и 5.7 в града на цена от 1.19? Въпрос на който всеки може да си отговори сам според неговите приоритети.
И накрая, но не по значение. Нивото на вредните емисии е много ниско – 113-116 гр. на километър.

Canadian drugs