Tyxo.bg counter

Volvo XC 60 Plug-in – шведската централа

Уникален дизайн, 407 к.с. и една алтернатива на дизеловите агрегати. Безопасността е издигната на ново ниво


Volvo винаги са били лидери в технологиите и безопасността. Но, в един момент трябва да се надгражда. Когато от досегашните ХС60 са продадени над 1 милион бройки, създаването на наследник задължава. И те са се справили чудесно.

Естествено, по-големият брат ХС90 вдигна летвата твърде високо. Но, по-малкия брат по нищо не му отстъпва. Дори по външен вид е неговото умалено копие. Така че

всеки който може, би трябвало да седне в него и да го пробва

IMG_20180520_140245
От много години вече се говори за plug-in hybrid-ите. Но в последните години те навлязоха масово в живота ни. В нашите тестове има доста такива модели. Сега, обаче, е ред да видим как колата, която ненатрапчиво показва чрез дневните си светлини „чукът на Торн“, се справя с всекидневието.
Въпреки че това е всъдеход, има едно голямо предимство – чудесен е за придвижване и в града. От шестте режима ако изберете чисто електрическия, може да изминете 45 км. Дори движейки се по магистрала. Естествено с не повече от 128 км.ч. След това се включва основния мотор.
Напълно достатъчно да бъдете екологични, безшумни и ефективни в придвижването от дома до местоработата. А там отново ще заредите за обратния път. Нужни са 3 часа.

Но, както животът ни показва, само един ток не стига

IMG_20180518_184950
Преди да говорим за нормалния двигател, ще обърнем внимание на старт-генератора. Той е разположен между трансмисията и нормалния мотор. Превключването от ток на бензин става бързо, плавно и неусетно. Но, една основна негова функция е да произвежда ток при спиране или спускане по големи наклони. Все пак има и режим за запазване и съхранение на тока в батерията. Полезно.
Е, тук вече не става въпрос за всичките системи известни в премиум моделите. Те просто са си налични. Чудесното и скандинавско пестеливо оформление без излишни бутони се е запазило, но е леко обогатено. Ергономията на креслата и целия интериор са си премиум.

По-интересно е пътното поведение

IMG_20180520_135943
В града, при нужда от много рязко изпреварване двата агрегата (на ток 87к.с. и 240 Nm) и (ДВГ 2000 к.см. 320 к.с. 400Nm) работят едновременно и ускоряват шеметно. Това се усеща и когато сте на магистрала. Още по-осезаемо е когато сте в планината на път с променлив релеф и много завои.
Стандартният режим, който е зададен, е хибридния. Тук, в зависимост от условията, компютъра сам избира режима. Е, като всъдеход, има и два за AWD с ниска скорост, но определено това не е кола за тежки off road преходи или изпитания. Дори

при мокри терени или смяната на сух с опесечън
участък колата е стабилна и отлично управляема

IMG_20180520_111412
Всичко е в услуга на водача. Големят широкоекранен и цветен хед ъп дисплей е голямо улеснение. Неприятното, е че трябва време да се свикне със сензорния екран. Много от функциите са скрити в подменютата. Но освен удобен, ХС60 е и практичен. Багажникът е 505 л. А разходът 9.6 литра при нашия тест е напълно задоволителен. Като не на всякъде можете да заредите батериите. Дори в престижни хотели.
Минусът е по-високата цена от тази на дизела.

Canadian drugs