Tyxo.bg counter

Opel Crossland – заместникът на Meriva

Моделът е базиран върху разработката на PSA и е роднина на Cirtoen C3 Aircross и Peugeot 2008. Има, обаче свое излъчване


След като стана ясно, че вановете и седаните отстъпват мястото си на кросоувърите и всъдеходите, модерните времена докоснаха и Opel. Те замениха двата вана – Meriva и Zafira с Crosssland X и Grandland X.

В началото правя това уточнение, защото маркетингово Crossland се спряга за SUV, така, както и френските му аналози. Но не е. Дори

в сайта на Opel се пише, че той има SUV дизайн.
Което всъщност е най-точното определение

Crossland X-1
А защо смятам така? Ами защото е с с предно предаване, има по-голям клиренс от Meriva и е също толкова функционален. Но си остава един микс между двата сегмента. Това ще рече, че е типичен кросоувър.
Още един довод в тази посока – френските му аналози са го докарали повече на мускули и се доближават по-плътно до визията за SUV. Въпреки това, колата е привлекателна и доста по-елегантна. Излъчва шик и финес.
Всичко това много рязко контрастира с доста претенциозното име Crossland X. Смятам, обаче, че именно

тази идентичност, която е постигната,
дава сериозен коз на модела

Crossland X-2
Най-характерният белег е оформлението на тавана, който е заимстван от Adam.
В купето всеки сантиметъп е използван повече от рационално. Пространството е добро дори отзад. Важен елемент, е че седалката се регулира по дължина, освен че е има делими облегалки. Предните кресла са ергономични и не уморяват при дълги преходи. Обемът на багажника е 410 литра, а максимума му достига 1255 литра.

Чудесно решение е малкия брой на бутоните и
възможността да имате хед ъп дисплей срещу доплащане

Crossland X-3
Пак срещу допълнително заплащане може да имате панорамен покрив 180 градусова камера за заден ход. Добро впечатление ми направи въртящия регулатор на инфотейнмънт-а. Бутоните на волана са от по-качествена пластмаса. Разбира се, това не е всичко. Като опция има възможност за отопляеми седалки и волан.

Тестваният модел бе с 1.2 литров,
трицилиндров мотор, с мощност 110 к.с.

Crossland X-4
Въртящият момент от 250 Nm е напълно достатъчен за чудесната динамика и ускорение. В определени моменти, ако караш по-агресивно, предните колела се борят за сцепление. Но при спокойно шофиране, всичко е предвидимо и колта се държи чудесно. По накъсани със завои планински пътища, не се налага да сменяш често предавки. Гъвкавият двигател предпоставя спокойно шофиране, което позволява да се наслаждавате на всичко около вас. Икономичността също е добра. В Миксиран цикъл

разхода се движи между 6.5 и 7.0 литра. Поне при мен.
Иначе по каталог е 4.8 по системата EU-Mix

Crossland X-5
Това означава, че ако сте спокоен по характер може да си спестите парите от доплащането за дизеловата версия. С две думи – чудесен градски автомобил, който дава индивидуалност и придава шик. Освен това е практичен. Като минус може да се отбележи дебелата A-колона, която в много завои в планините затруднява видимостта.

Canadian drugs