Tyxo.bg counter

Mitsubishi Allroads Ronin от Vilner

Българското тунинг ателие изцяло е преработил автомобила в духа на японската традиция. Самурайския дух е вселен в проекта


Mitsubishi Allroads Ronin by Vilner е първият проект на Атанас Вилнер за 2018-та и е една от най-цялостно преработените коли напускали ателието. Автомобилът изумява с количеството и качеството на детайлите си. Името му е свързано с традициите на Япония, откъдето произхожда Mitsubishi Lancer.

Vilner ги пречупва през арт призмата си за да създаде

невиждан досега продукт със
силен, индивидуален характер

Mitsubishi-Ronin-byVilner-1
Интериорът няма абсолютно нищо общо със серийния. В колата не е останал нито един недокоснат квадратен сантиметър. Концепцията на салона е базирана на идеята за традиционност и майсторство, изпълнени с материали в топли тоналности. Същите контрастират с хладното излъчване на метализираните елементи, напомнящи оръжията на самураите.
Основен мотив в салона са релефите при корите на вратите, подлакътника и подглавниците. Наподобяващите дърворезба 3D повърхности са изработени от топло

пресован велур – шарка, която интерпретира
текстурата на самурайските брони

Mitsubishi-Ronin-byVilner-2
За този проект Вилнер избира японска амарета пред алкантарата. С нея покрива голяма част от таблото, горната част на облицовките на вратите, колонките, средите на седалките и дори кората под задното стъкло.
Декоративните лайсни в салона са метализирани, а тези на вратите наподобяват острие на катана. Повърхността е специално обработена да цитира вълнообразния хамон на заточване, характерен за хладното оръжие. Ръчната спирачка също е стилна препратка към катаната.
Особено забележителен е воланът, който е тотално преработен, с ергономичен обръч, висококачествена кожа и амарета, а спиците му са метализирани. Километражът и оборотомерът са изпълнени в стил ‘Ferrari’, но със щипка Vilner дизайн.

Има подобрения, превърнали този Lancer
Ralliart в още по-ефективна машина

Mitsubishi-Ronin-byVilner-3
Просветът на колата е увеличен с 20 мм, а джантите са обути с гуми Yokohama Geolandar A/T-S. В комбинация с двойното предаване и мощният 241 к.с. турбо мотор, автомобилът е още по-способен. Добавени са близо 35 килограма шумоизолация, рекордно количество за проект на Vilner. Благодарение на нея акустичният комфорт на борда е сериозно подобрен: салонът е 2,5 пъти по-тих отпреди. Ъпдейд в интериора е и новият 11-инчов дисплей с камера за заден ход.
Фаровете на Allroads Ronin са сменени, разполагат с дневни LED елементи, стоповете са изцяло LED, а отпред са добавени диодни прожектори с мощност от по 60 вата и алуминиеви корпуси.
Веждите са изработени специално за автомобила от нулата. Добавена е и допълнителна антикорозионна защита на пода, задният капак е боядисан в черно, а бойното излъчване е подсилено с черен гланц и червено при предната част. Арт рисунката на покрива изработена по специална технология е „огледален образ“ на изпълнението на тавана вътре в колата. Подход, който се прилага за пръв път от Vilner.
2011 Mitsubishi Lancer Ralliart, 1998 куб. см, 4-цил. редови, турбо, 241 к.с., 353 Нм, 6-ст. TC-SST, двойно предаване, 1265 кг.

Canadian drugs