Tyxo.bg counter

Astra Sports Tourer

Звезден транспортер

Комби автомобилите възникнали в Америка. Естествено, да задоволят потребностите на средната класа. По онова време това били независими търговци, представители на фирми и занаятчии. Но техните доходи не стигали да притежават две коли. Едната за бизнес, другата за семейни нужди. Така на бял свят дошли моделите, съчетаващи качествата на седан с тези на фургон. Икономическият бум през 50-те години на миналия век в Германия дава началото на този клас возила в Европа. Първият производител показал комби версия е Opel. Затова, поредната версия на популярния вече модел Astra, предизвиква силен интерес.Искрен Пламенов
Истанбул

Трябва да отбележим, че марката има 50 годишен опит в правенето на такива автомобили. Тя е и първата на Стария континент, която успя да предифинира това понятие в съвременното му звучене. Днес комбитата имат по-различна насоченост. Основното им предназначение, е да се харесват на активните семейства, обичащи забавленията и дългите преходи. Към тези чисто практични функции конструкторите са добавили и спортно излъчване. Ето защо, тези модели се превръщат в желани и много търсени. Не напразно, в Европа, комбитата са толкова популарни.
Но да се върнем към Opel Astra Sport Tourer. Със сигурност този модел ще допринесе за още по-голямата популярност на своя събрат – хечбека. И двата модела са създадени едновременно, въпреки че комбито бе представено през есента, на изложението в Париж. Концепцията и стилистиката са създадени в Развойния и Технически център на компанията в Рюселсхайм. Веднага се забелязват две неща. Първото е

стилистиката,

която е сходна с тази на Insignia. Второто е името – Sports Tourer, което също е заемка от по-големия събрат. Това ни говори, че създателите на модела акцентират върху високото качество и функционалността. Атлетичните пропорции придават на автомобила уникално излъчване. От “В” колоните каросерията е изцяло нова. Атлетичният характер се подчертава и от формата на прозорците. Те се свиват и “заострят” към “D” колоната, като създават усещането за устремност и динамизъм. Оптекаемостта на формите се допълва от релсите на покрива, които преминават плавно в спойлера на петата врата.
Попадайки вътре, откриваме

изненадващо голям обем.

Подът е дълбок и плосък. В него не откриваме никакви ръбове или ъгли, които да отнемат от пространството. Липсват дори характерните кривини от задните калници, срещани при други такива модели. Astra Sport Tourer е първият модел извън луксозния сегмент, който предлага дистанционно сгъване на седалките. Тази система се нарича FlexFold и позволява с едно натискане на бутон товарният обем да се увеличи от 500 на 1500 литра. Системата е конструирана по такъв начин, че не е нужно да се изместват коланите. При сгънати задни седалки товарният отсег достига 1835мм или с 28 мм повече от предходния модел. Но създателите на автомобила не спират до тук. Те предлагат в Astra Sport Tourer и други глезотийки, характерни за премиум сегмента. Едното от тях е автоматичното покривало на товарния отсег(Easy Access Cover) То се плъзга назад и улеснява товаренето на по-малки предмети. При нужда да се постави нещо по-обемно, покривалото се навива в касета, която може да се свали лесно и да бъде поставена под товарното помещение в пода. Не липсват и възможности за допълнително поръчване на аксесоари като система за съхранение на предмети

FlexOrganizer,

специална облицовка за багажника, която предпазва тапицерията и ъглите, както и новото поколение на интегрираната поставка за велосипеди FlexFix.
Но както споменах в началото, Astra Sport Tourer е предназначена за активните семейства. Предполага се, че ще тегли ремаркета или каравани. Затова е снабдена с електронната система Trailer Stability Assist(TSA). Тя се активира след монтажа на одобрен от Opel теглич и работи в синхрон с ESP-то на автомобила.
Редно е да отбележа, че интериорът е стилен и практичен. Оформлението не се различава от това при хечбека, но тук има нещо, което заслужава внимание. Никой друг компактен автомобил не предлага толкова достъпен товарен обем в интериора. 25 литра или два пъти повече от предшественика. Според предвижданията на маркетолозите, собствениците на Astra Sport Tourer ще използват колата както за работа, така и за семейни нужди. Това означава, че те ще изминават много по-големи разстояния от средностатистическия шофьор в Европа. За да се подобри комфортът и безопасността на дълги разстояния, са добавени още няколко системи.
Едната е третото поколение на

адаптивната система на предните светлини(AFL+).

Тя осигурява девет различни функции, които се активират автоматично в зависимост от пътната ситуация. Добавката – Opel Eye се базира на камера, разчита и показва на таблото пътните знаци. Освен това,предупреждава водача, ако напусне пътното платно. Това еособено важно, когато предприемате дълги преходи. Всяко от тези решения се въвежда за първи път в компактния сегмент от Opel.
Astra Sport Tourer има същите настройки на ходовата част и пътно поведение, като версията хечбек. Задното окачване е съставено от торсионна греда в комбинация с лостов механизъм на Уат. Това решение е не само компактно на размер, но намалява страничното клатене в завой. Освен това подобрява динамиката и упрвляемостта без да се налагат компромиси в комфорта.
Поведението на ходовата част се подобрява допълнително и от наличието на системата FlexRide. Тя адаптира параметрите на окачването, като използва мехатронна ходова част. Тя съчетава механичните функции с електронен контрол и е истинска рядкост в компактния сегмент. Във всеки момент

Flex Ride адаптира настройките

в зависимост от пътните условия и стила на шофиране. Когато сте в режим Standard е включен целия диапазон от настройки. В режимите Sport или Tour системата прилага само най-спортните или най-комфортните настройки. Режимът за спортно шофиране допълнително усилва чувствителността на газта и прави управлението на волана и автоматичната трансмисия по-директно.
Гамата от задвижващи агрегати за Astra Sport Tourer е доста широка. Тя включва четири дизелови, пет бензинови и един задвижван от LPG(пропан-бутан). Диапазонът на мощностите варира от 95 до 180к.с. Естествено, в унисон с новите тенденции, във варианта 1.3 CDTI ще се монтира системата Start\Stop. Тя допълнително ще редуцира разхода на гориво и според фабричните данни ще достигне 4.1л. на 100км при смесен цикъл, и вредни емисии 109 гр.км. СО2. Това е наистина впечатляващо като резултат и следва философията на компанията за даунсайзинг на обема, но запазване на мощността.
В тази връзка ще спомена, че според данните на конструктора, Astra Sport Tourer е с

най-ниските експлоатационни разходи в класа.

Те са един от важните аргументи при покупката на нов автомобил. Но конструкторите са продължили да намаляват разходите и при ремонта след инциденти при ниски скорости. Според статистиките, голяма част от катастрофите в Европа стават при сравнително ниски скорости. Но те водят до сериозни поражения по каросерията и скъпи ремонти. Затова броните, конструкциите на предните и задни компоненти са така направени, че да намалят тези разходи. Това автоматично води до по-ниски застрахователни премии и сериозни спестявания годишно.
По време на теста около Истанбул изминахме достатъчно километри за да усетим автомобилите. Имах възможността да изпробвам двулитровия дизелов мотор с мощност от 160 к.с. Пътят включваше както натоварения градски трафик на града, така и разнообразни пътища в азиатската част на страната. По магистралите и междуградските участъци си позволих режим Sport. Това е добра възможност да изпробваш качествата на автомобила. Но не толкова с максимална скорост, колкото с поведението и маневреността. В Турция шофьорите са доста темпераментно настроени. Това се вижда по начина им на шофиране, където рязката смяна на посоките и на моменти рисковано изпреварване са постоянна гледка. Да не говорим за звуковите сигнали. Та този режим Sport ми бе от голяма полза.

Мигновената реакция на газта

и рязкото ускорение са добър бонус. Еластичността на мотора също е добра и не се налага честа смяна на предавките. В планинските участъци имаше доста кръпки и неравности. Там преминах в режим Tour. Комфортът бе невероятен. Имах усещането, че съм в автомобил от премиум сегмента. За това усещане допринесоха и седалките. Те осигуряват най-добрите настройки в автомобилния бранш, в надлъжна посока. Автомобилът, който управлявах бе снабден и със седалки, които са единствени в този сегмент, сертифицирани от сдружението на експертите по здравето на гърба в Германия. Ергономичността им е удивителна и въпреки изминатите километри, умора не се усеща. Накрая ще завърша, като отбележа, че това са първите ми впечатления. За да бъда по-точен в оценката си, ще трябва допълнително да тествам автомобила в родни условия. Но едно нещо е неоспоримо – Astra Sport Tourer е поредния “звезден” транспортер на компанията, който ще утвърди лидерските позиции на марката в сегмента.

Canadian drugs