Tyxo.bg counter

Citroen DS4

Чистота и спорт в едно

След шеметният успех, който постигна DS3, френската компания Citroen реши да продължи успешната серия DS с още един нейн представител – DS4. Спортният хечбек е за хора търсещи силни усещания, но и загрижени за чистотата на околната среда.Да бъдат обединени в едно идеи, толкова противоположни по своя характер като екологично чисти превозни средства и спортни такива, изглеждаше непосилна задача само допреди няколко години. Днес обаче това е напълно възможно, а доказателствата вече не са едно и две. Поредното такова е дело на Citroen и е въплътило в себе си първосигналната дръзкост и порива за свобода, които са и основната тема на дизайна на новия модел DS4.
Представен за първи път тази пролет на автомобилния салон в Женева като прототипа High Rider, DS4 се е развил в завършен автомобил, който ще дели една производствена платформа с новия С4. Пропорциите на двата автомобила обаче леко се различават: по отношение на дължината си, DS4 ще е по-къс с 60 мм – до 4270 мм, но на широчина и височина той е по-голям – съответно 1810 мм (с 20 мм по-широк) и 1530 мм (с 40 мм е по-висок). Така седалката на водача е поставена по-високо и той получава възможност за по-добра видимост на пътя. Повишеният център на тежеста е компенсиран с по-широката следа и оптималното разпределение на масите на автомобила. Макар и компактен на пръв поглед, Citroen DS4 разполага с достатъчно обемно багажно отделение, вместимостта на което е 370 литра. За комфорта в салона също е помислено – освен обичайните екстри, тук налице е дори извод за електрически ток с напрежение 220 волта.
Вече стана дума за подобрената визия на водача, но освен по-високата му позиция той има възможността да се наслаждава и на далеч по-широк кръгозор през панорамното предно стъкло. На него инженерите на френския производител са обърнали специално внимание – то е с 45-градусов обзор, навлиза в зоната на покрива и така осигурява отлична видимост не само на водача, но и на неговия спътник на първия ред. Интериорът е изработен от по-качествени материали, отколкото са използваните в С4, възможностите за персонализация са значително повече, а засиленото присъствие на хром, оформлението на задната врата и спойлер ясно подчертават линията DS, която вече познаваме от по-малкият събрат DS3.
Пет са двигателите, които ще използва новия модел, като всички те отговарят на екологичните норми на стандарта Евро 5 за нивото на отделените вредни емисии и работят с шестстепенни механични скоростни кутии или ESG. Бензиновите предложение са три – VTi 120, THP 155 и THP 200, разработени съвместно с BMW. Най-мощният вариант – THP 200 снабден с турбокомпресор има мощност от 200 конски сили (147 кВт), 275 Нм максимален въртящ момент и 149 г/км емисии на въглероден двуокис при работен обем от 1600 куб. см. Дизеловите агрегати са HDi 110 и HDi 160, като и тук индекса обозначава максималната им мощност.

Canadian drugs