Tyxo.bg counter

Passat VII

Вятърът на промяната

За първи път Passat бе предложен на клиентите през 1973-а година. От тогава до днес са продадени над 15 милиона броя. Този резултат превръща модела в един от най-успешните брандове не само за VW, но и в цялата автомобилна индустрия. Затова, появата на седмата генерация се чакаше с нескрит интерес.Искрен Пламенов,
Барселона

Това, което бе анонсирано на изложението в Париж, бе повече от впечатляващо. Моделът е променен така, че да се приема като автомобил от по-висша категория. Чрез тази крачка конструкторите от Волфсбург искат не само да запазят лидерските позиции на Passat, но и да диктуват тенденциите в бранша. В автомобила са

вградени 19 нови системи,

част от които за първи път в класа. Това доближава модела до представителите на премиум сегмента. Част от този нов имидж е използването на много по-качествени материали от тези в предишното поколение. От своя страна те имат свойството да изолират по-добре аеродинамичните шумове и тези от мотора. Вече в купето е още по-тихо и приятно. Това от своя страна увеличава комфорта при дълги преходи. Не напразно създателите на седмата генерация твърдят, че новият Passat е автомобил за дълги бизнес и семейни пътувания.
Седмата генерация започва своята промяна от визията. Тя отразява вижданията на шеф-дизайнера Валтер да Силва. Автомобилът изглежда идентично отпред с новия Phaeton. Прави впечатление наличието на много хром, което е първият сигнал, че създателите на колата са си поставили много по-високи цели. Дължината е нарастнала, докато ширината и височината са останали непроменени. По този начин е увеличен динамизма в излъчването. Наличието на биксенонови фарове и LED дневни сетлини затвърждава посланието. Отстрани и отзад отново забелязваме видима прилика с Phaeton. Ако ги зърнем отдалеч, може би единствената отлика ще бъде в размера. Попадайки в кокпита, установяваме, че има промяна в уредите. Скоростомера и оборотомера са с TFT дисплей(стандарт в Highline) който е подобен на използваните в Touareg и Phaeton. Променена е и централната конзола. Тя излъчва онова послание, характерно за колите от

по-горен сегмент.

В топ версиите вече забелязваме подгряване на седалките в комбинация с масажна функция. Позицията на скоростния лост е по-спортно ориентирана.
Но да се върнем на системите, които се вграждат за първи път в Passat. Ще започна с тази, която не е характерна за класа. Става въпрос за функцията, разпознаваща умората у водача. Различни детектори следят реакциите, начина на боравенето с волана и педалите, а също така и мимиките на лицето. При разпознаването на първите симптоми на умора, водача получава звуков сигнал. Ако не спрете за почивка, на дисплея се показва съответния символ. За разлика от досега представените системи в по-скъпите образци, дори ако нямате признаци на умора, след 4 часово шофиране този сигнал се появява задължтелно. По мнението на специалистите от VW, чрез вграждането на системата могат да се предотвратят 25% от инцидентите на пътя.
Втората система, заслужаваща внимание, е адаптивният круиз контрол. По-интересното в случая, е че той върви в комбинация с “преден асистент”(Front Assist) към който е добавена функция за внезапно спиране. Как работи всичко това? Първо водачът избира с каква скорост да се движи. След това задава дистанцията до превозното следство отпред(препоръчва се да бъде в рамките на разумното). Накрая избира режимът на каране – Comfort, Normal или Sport. Адаптивният круиз контрол не само поддържа скоростта, но и дистанцията до автомобила пред вас. Дори ако се наложи скоростта да се намали. В критична ситуация, ако не пипнете педала на спирачката, Passat ще спре. Ето как тази система работи в града. Ако се движите със скорост до 30 км.ч. и случайно се разсеете, но автомобила пред вас спре внезапно, тогава и вашият автомобил ще спре. Но не трябва да доскосвате спирачката. В противен случай електрониката оставя управлението във ваши ръце.
Друга система, която се вгражда за първи път в Passat, е

разпознаването на пътните знаци.

Чрез монтираната камера борд компютърът ги разпознава и изписва на таблото или навигацията. По този начин водачът винаги е предупреден за разрешената скорост в дадения участък. Към системата са свързани и сензорите за дъжд. В зависимост от интензивността на валежа, се определя разрешената скорост на движение, която също е изписана на таблото.
Динамичният асистент за светлините е другата новост, която забелязваме за първи път в класа. Тя активизира осветлението при 60 км.ч. и то остава постоянно. Допълнителното улеснение от наличието на Dynamic light Assist е управлението на снопа лъчи при доближаването на друг автомобил или при завой.
Поредната новост за Passat е страничният асистент(Side assist) Чрез него водача получава информация за наличието на друг автомобил в мъртвата зона както отляво, така и отдясно.
Внимание заслужава и втората генерация на системата Park Assist. Тя се активизира чрез натискането на бутон при скорост от 40 км.ч. Детекторите откриват къде има достатъчно място за размера на автомобила ви и сигнализират. От вас се иска само да включите на задна и да контролирате газта и спирачката. Въртенето на волана се извършва от електрониката. Така, хората, които имат проблем с маневрите, вече могат да си отдъхнат. Лошото е, че много рядко в града ще намерите място, което да бъде с 1 метър по-голямо от размера на вашия автомобил.
Поредната глезотийка се нарича Easy Open. Ако автомобилът е поръчан с безключов достъп, а вашите ръце са заети, само едно движение на крака ви под задната броня отваря капака на багажника. Полезна е и екстрата, която ви иформира ако има промяна в налягането на някоя от гумите.
Естествено, това не са всички нововъведения, които ще открием в новия Passat. Но те по категоричен начин доказват какви са намеренията на концерна.
Тук трябва да отбележа, че

всички двигатели консумират с 18% по-малко

гориво от предшественика. Най-икономичният бензинов агрегат(122к.с.) харчи 5.9 л. комбинирано, докато най-малкият дизел (105 к.с.) е достигнал 4.2 литра на 100 км. Своят принос за редуцирането на разхода има и Start&Stop системата.
На теста в околностите на Барселона шофирах както комби версията, така и седана. И двете бяха екипирани с двулитровия турбо дизел със 140 к.с. и 6 степенна автоматична трансмисия DSG. Почти липсата на аеродинамични шумове, удобните седалки и най-вече еластичните и пъргави двигатели, са в основата на удоволствието, което може да изпита всеки, качил се в седмата генерация. Като прибавим всички нововъвдения, попадайки в купето, със сигурност може да си помислим, че сме седнали в автомобил от премиум сегмента. Ако VW продължава да налага това си виждане по отношение развитието на Passat, нищо чудно модела да се превърне в онази луксозна междинка, разположена между Audi A4 и А6.

Canadian drugs