Tyxo.bg counter

Peugeot 4007 2.2 HDI Automat

Удоволствие на квадрат

От сътрудничеството между Peugeot и Mitsubishi се появи един вълнуващ модел във френската гама – 4007. SUV-ът, който е построен върху платформата и задвижването на японците, но комбиниран с дизела на PSA, е вече истински хит. Универсалът има не само качествата на лимузина, но и предимствата на увеличена здравина и проходимост. Сега, когато е снабден и с автоматична скоростна кутия, управлението носи още по-голяма наслада.

Искрен Пламенов

Монтирането на автомат бе поредната еволюция на модела. След като бе приет много радушно от феновете на марката, 4007 трябваше да бъде приспособен към все по-засилващата се конкуренция в сегмента. Въпреки че няма автомобилно издание, което да не е оценило отличната комбинация между динамичните двигатели, електронната трансмисия и безупречна ходова част.
Чрез монтирането на роботизирана скоростна кутия с двоен съединител, марката доказа на практика, че не е невъзможно да се получи синтез между високата степен на роботизиране на управлението, екологичността и удоволствието при шофиране.
Как се постига това? След сериозен анализ, конструкторите се спират на скоростната кутия DCS(Dual Clutch System). Тя предлага автоматизиране на превключването на скоростите познати от механичната кутия, използвайки два съединителя. Те от своя страна предават въртящия момент на двигателя. Първият от тях се използва за четните, а вторият за нечетните предавки. Електрониката е така настроена, че изпреварва смяната на скоростите като активира хидравлично, за няколко десети от секундата, един от двата съединителя. Редно е да се отбележи, че те функционират паралелно, без конвертор на момента. По този начин винаги е задействан един от валовете и преминаването от една предавка на друга става бързо, леко и плавно. Преведено на популярен език това означава, че без да използваме съединителя, си осигуряваме същата динамика, характерна за ръчната трансмисия.
Но в този конкретен случай имаме един доста мощен двигател. Той е с обем 2.2 литра, мощност от 156 к.с. и въртящ момент от 380 Nm при 2000 об.м. Затова е много важно каква ще бъде трансмисията. За да се използва мощността максимално, инженерите са се спряли на 6 степенна DCS. От своя страна тя може да бъде управлявана по два начина – в автоматичен режим с две програми – Drive или Sport, и полуавтоматичен. Това е добре познатата система стептроник от някои по-луксозни модели. За да можете вие самите да определяте динамиката на превключване, зад волана са монтирани две лостчета. Едно голямо улеснение е възможността водача да смени режима на управление във всеки един момент, независимо от скоростта с която е в момента на превключването.
Друг плюс на модела е разширяването на функциите, които изпълнява електрониката. Компютърът е адаптиран така, че да контролира автомобила и при движение в наклон. В зависимост от денивелацията, той засилва или отслабва действието на моторната спирачка. По този начин се увеличава сигурността чрез подобряване на управлението. Тази версия има и асистенция за потегляне в наклон. Тя е неразделна част от ESP-то, като задържа автомобила неподвижен до 2 секунди. Това време е напълно достатъчно да преместите крака си от педала на спирачката върху газта.
Накрая, но не и последно по значение, е използването на този тип скоростна кутия. Монтажът и има финансово и екологично измерение. Благодарение на нейното действие се постига намаляване разхода на гориво – 7.3 литра в смесен режим на шофиране и едва 192 гр. СО изхвърлен в атмосферата. Естествено, при същите условия на експлоатация.
За да се убеди екипът ни в достоверността на тези фабрични данни, направихме пробно шофиране. По традиция то включваше разнообразни пътища – магистрала, междуградски участъци и планински, изпълнени с много обратни завои и сериозни наклони. Използвах както автоматичния, така и полуавтоматичния режимна управление. Да си призная, електрониката на управление на DCS е толкова добра, че не се нуждаех от преминаване в режим на принудителна смяна. Въпреки това, трябваше да усетя разликата. Когато използвах лостчетата зад волана, превключването ставаше малко по-бързо, но както вече споменах, това не е спортна кола. Въпреки че има всички данни за динамично шофиране. Не успях да достигна посочения от компанията разход, но бях много близо до него – 7.8 литра на 100 км. след 480 км. пробег. Естествено, най-голямото удоволствие за мен бе когато шофирах в града. Това, че не се налагаше да превключвам предавките непрекъснато, ме накара да почувствам удоволствие на квадрат. Предполагам, че това е била и целта на консрукторите.

Технически характеристики:

Обем на двигателя куб.см. 2179
Мощност к.с. 156
Въртящ момент kW /об.м. 380/2000
Ускорение 0-100/сек 11.1
Гориво дизел
Разход(гр.,извън, уср.) л. 9.2/6.2/7.3

Canadian drugs