Tyxo.bg counter

24 Часа на Льо Ман:

Предизвикателството на Peugeot


Кулминацията на годината за Team Peugeot Total, състезанието „24 часа на Льо Ман“, e специална среща. Непредсказуема, понякога безмилостна, но легендарна, тя изисква интензивна подговотка. Трите нови автомобила 908 са на линия с цел да си върнат трофея, спечелен през 2009.

Победата на това уникално трасе представлява невероятно предизвикателство, което трябва да се приеме и обмисли изключително сериозно. Пилотите, колите и техниците са подложени на изпитание през цялото време на безспорно най-трудното състезание в света. Peugeot има три победи в историята си: през 1992 и 1993 с 905, с бензинов двигател и през 2009, с 908 дизел HDi FAP. Чрез тези успехи Марката доказа качеството на своите технологии, използвани и в серийните й автомобили.
„Програмата ни е подчинена изцяло на това състезание, казва Оливие Кеснел, Директор на Peugeot Sport. Това е магия, легенда, „Еверест“. 24-те часа е различно изпитание, в което нищо не е даденост. Именно това прави поражението тежко, а победата несравнима с нищо. Знаем, че за 24 часа може да се случи всичко. Не трябва да допуснем грешка, за да спечелим.“

Генезисът на 908


В отговор на новия технически регламент за 2011, Peugeot Sport се залавя за работа веднага след изданието 2009 на 24 часа на Льо Ман. През месец юли същата година са взети основните решения. Двигателят V8 HDi FAP се ражда във Велизи на 25 януари 2010. Шест месеца по-късно, на 29 юли, в тестовата база на Групата PSA, автомобилът потегля за първи път, а на 3 февруари 2011 получава и името си – 908.
Оттогава Peugeot 908 е провел 15 изпитания, от които 7 за издръжливост с общо 45 000 км. Пистите в Арагон, Льо Кастеле, Монца, Себринг, Мани-Кур и Льо Ман помагат за усъвършенстване на колите. В актива им има две състезания, 12 часа на Себринг и генералната репетиция на 7 май в Спа-Франкоршан, когато 908 постигна първата си победа и второ място. „Колата ни е създадена преди всичко за Льо Ман, подчертава Бруно Фамен, технически директор. Тя е добра по отношение на ефикасността, но нашият приоритет през цялото време е надеждността. Мисля, че сме близо до целта, но в Льо Ман е невъзможно да се контролира всичко. Това състезание винаги ни запазва изненади… надяваме се, че ще има по-малко от миналите години, въпреки, че 908 е напълно нов.“
След края на първите състезания за сезона, минималните разлики спрямо конкуренцията и промените в правилника малко преди 24 Часа на Льо Ман предвещават едно много оспорвано и тежко изпитание.

Peugeot 908 в детайли


Бруно Фамен : „Отново заложихме на концепция тип затворена, защото няма съществена аеродинамична разлика между отворен и затворен автомобил. По отношение на двигателя, използвахме опита си с V12. Избрахме V8 турбо дизел, чиито характеристики са близки до тези на V12. Ъгълът бе намален на 90° (100° при V12) заради баланса. 3,7-литровият V8 HDi FAP е с мощност 550 к.с. Предвид значителното намаляване на мощността според правилника за 2011, трябваше да преразгледаме аеродинамиката, като намалим значително съпротивлението. Освен това, с Michelin, разработихме специфични гуми.“ Този нов прототип е третото поколение коли за издръжливост на Peugeot, след 905 (1991-1993) и 908 HDi FAP (2007-2010).

Три екипажа


Всички 9 пилота на Team Peugeot Total продължават и през този сезон. През последните 12 месеца те провеждат много изпитания и стажове за физическа подготовка в Тулуза, преди да се съберат за последен път в Шамони за тийм билдинг! Ето и главните герои:
Peugeot N7 (сини огледала): Александер Вюрц (Австрия) – Марк Жене (Испания) – Антъни Дейвидсън (Великобритания)
Най-титулованият в Льо Ман от тримата е Вюрц.
Peugeot N8 (бели огледала): Франк Монтани (Франция) – Стефан Саразен (Франция) – Никола Минасян (Франция)
Peugeot N9 (червени огледала): Себастиан Бурде (Франция) – Педро Лами (Португалия) – Симон Пажно (Франция)
Към тези три екипажа се добавя и резервният пилот Жан-Карл Верне. На 24 април тази година, той направи десетте обиколки по правилник.

Canadian drugs