Tyxo.bg counter

България четвърта на Shell Eco-marathon

Три нови рекорда бяха поставени на пистата Eurospeedway в Германия. Българите заеха 4-о място в крайното класиране.


Отборът на ТУ – София зае рекордното 4-то място в Shell Eco-marathon. Класирането е в категорията „Градски тип” автомобили, задвижвани с водородна горивна клетка. Със своя автомобил Lyna H2, студентите успяха да изминат 63 км с един киловат час енергия, което се равнява на около 480 км с еквивалента на един литър гориво.

Това е четвърто поредно участие на софийския отбор в състезанието за икономия на гориво, организирано от Shell, но е първото с автомобил, задвижван с водородна горивна клетка. Колата на ТУ-София

Lyna H2 е първият студентски автомобил
с този тип задвижване, направен в България.Студентите, ръководени от доц. Борислав Трайков, получиха и награда за особени постижения в областта на безопасността на автомобила, заемайки призовото трето място в нея.
„Изключително горди сме с класирането, което успяхме да постигнем тази година. То е резултат от натрупания опит, прецизните технически изчисления и дългата подготовка за тазгодишното ни участие в Shell Eco-marathon.”, заяви Благой Бурдин, капитан на отбора на ТУ-София.
Автомобилът на ТУ–Варна – Piranya 2, който тази година бе конструиран с уникален дизайн, за съжаление не успя да се класира, поради технически причини.

Три рекорда


бяха поставени в новата за Shell Eco-marathon категория E-mobility. Италианският отбор mecc-Sun от Политехнически университет Милано проектира кола, задвижвана със слънчева енергия, която е способна да измине невероятните 1 108 километра само с 1 киловат час енергия.
Миналогодишните шампиони от Политехническия университет – Нант, Франция в категорията „Прототипи”, задвижвани с водородна горивна клетка, подобриха собствения си рекорд, изминавайки 590.2 км с един киловат час енергия.
Отборът TERA TUGraz от Университета в Грац (Австрия) се състезава в първия в историята на Shell Eco-marathon старт за коли, задвижвани със зареждаща се батерия (plug-in) в клас „Прототипи”, и постави исторически рекорд, изминавайки 842.5 км с един киловат час енергия.

Canadian drugs