Tyxo.bg counter

Hennessey Venom GT

Вълк в овча кожа

На пръв поглед Hennessey Venom GT изглежда като Lotus Elise, макар и на стероиди, но първоначалното впечатление е лъжливо. Автомобилът не впечатлява с външен вид – всъщност е доста скромен и почти нищо не подсказва за истинската му същност. Не се заблуждавайте! Hennessey Venom GT има 1200 конски сили под капака си и ускорява по-бързо от Bugatti Veyron 16.4.


Ако се интересувате от мощни автомобили, вероятно сте чували за американската тунинг компания Hennessey Performance, която стои зад някои от най-екстремните подсилвания на американски модели. Но това творение се различава от всичко правено досега от екипа на противоречивия Джон Хенеси. Проектът Venom GT се осъществява през последните три години и представлява своеобразен венец на усилията на множество специалисти и инженери. Във финалния си вариант моделът трябваше да е готов още миналото лято, но успешното завършване се оказа по-трудно от очакваното.
Базата на автомобила е Lotus Elise, но по-внимателен поглед върху детайлите разкрива, че приликите са само в дизайна. На практика Hennessey Venom GT е построен върху ново шаси, а окачването му е регулируемото KW Variant 3, подсилено, за да издържи свръх натоварванията, на които бива подложено при използване на максималната мощност на двигателя. Междуосието е удължено с над 300 мм, за по-добър баланс и за да има достатъчно място за огромния двигател с двоен турбокомпресор допълнително модифициран от Hennessey Performance. Първият екземпляр от зверски мощния автомобил е предназначен за клиент на компанията от Близкия Изток и бе представен това лято във Великобритания на пистата, която англичаните окачествяват като храма на скоростта – „Силвърстоун”. Двигателят е 6,2-литров V8 от серията LS на Chevrolet.
Майстори в добавянето на мощност, Hennessey Performance са изтръгнали от силовия агрегат 1200 конски сили (895 кВт) при 6500 оборота в минута и 1540 Нм при 4200 об./мин. Мощността се предава посредством шестстепенна механична скоростна кутия Ricardo на задните колела. Тежащият 1220 кг двуместен спортен болид се ускорява изключително бързо и заветните 100 км/ч се достигат за 2,7 сек. Далеч по-впечатляващо е времето, за което Hennessey Venom GT достига 300 км/ч – само 14,9 сек., което е почти с две секунди по-добро постижение от това на Bugatti Veyron 16.4 – 16,7 сек. Максималната скорост според Джон Хенеси е 430 км/ч при 6600 об./мин, но до този момент липсват убедителни доказателства от независими източници, че това наистина е така.
Hennessey Venom GT ще бъде предлаган и в по-маломощен вариант – с 1000 коня, ако, разбира се, автомобил с такива динамични характеристики може да се нарече маломощен. Така двете модификации на новия модел ще се наредят на първо и на трето място в своеобразната класация на най-яките спортни коли предлагани от американската компания. Втората позиция е за подсиления Dodge Viper с 1100 коня. „Винаги можем да създадем още по-мощен автомобил, но две са нещата, които ме възпират. На първо място това е максималното тегло, което винаги трябва да е възможно най-ниско, както и горивото – необходим е състезателен бензин със 100 и над 100 октана”, казва Хенеси.
Автомобилът е изработен на Острова в близост до пистата „Силвърстоун”, но двигателят е подготвен в базата на компанията в Тексас. Цената на Hennessey Venom GT започва от 725 000 щатски долара и годишно от него ще бъдат изработвани по едва десет броя.

Canadian drugs