Tyxo.bg counter

Lamborghini Sesto Elemento

Олекотяване в бъдеще време

Името на новия концептуален модел на Lamborghini е игра на думи и умела препратка към все по-широкото използване на въглерода в автомобилната индустрия. Именно той е Sesto Elemento – шестият елемент в Периодичната система на Дмитрий Менделеев и материалът, от който е изработена по-голяма част от показаната на подиума в Париж нова италианска спортна концепция.

Използвайки най-съвременни технологии за обработка на въглеродните влакна, Lamborghini демонстрират колко далеч могат да стигнат в олекотяването. Техният нов автомобил тежи само 999 кг, което е значително подобряване в това отношение в сравнение, например с Gallardo LP 570-4 Superleggera, който има общо тегло от 1340 кг. Двата автомобила използват един и същ силов агрегат – 5,2-литровия V10 с мощност от 570 конски сили (419 кВт) при 8000 об./мин и максимален въртящ момент от 540 Нм при 6500 оборота. Двигателното усилие се предава постоянно към четирите колела, а съотношението мощност /тегло е едно от най-добрите сред спортните автомобили – 1,75 кг за една конска сила. Динамичните показатели са не по-малко впечатляващи. Според официалната информация след старт от място Sesto Elemento ще е достигнал 100 км/ч след едва 2,5 сек., а максималната му скорост ще бъде над 300 км/ч. Любопитен факт е, че в предварителните материали италианците споменаваха, че автомобилът ще има максимална скорост от 350 км/ч, а при официалното му представяне беше спомената по-скромна стойност.
Чрез Sesto Elemento, Lamborghini ясно заяви своята цел да се превърне в световен лидер в областта на технологията използваща подсилените с фиброкарбонови елементи пластмаси (CFRP), като изключително леката конструкция на автомобила е доказателство за възможностите на марката, която е част от Volkswagen Group. Може да звучи невероятно, но голяма част от концепцията е направена от този тип усилени пластмаси, като това включва както монокока, така и панелите на каросерията, противоударната клетка, предната част на рамата, полуоските, части от окачването и джантите. Друг олекотен материал – стъклокерамичния Pyrosic е използван в изработката на изпускателните тръби. Резултатът е „невероятно висока степен на удоволствие от управлението на сензационно динамичния автомобил”, се казва в официалния пресрелийз на компанията. Дали това отговаря на истината може би ще разберем в обозримо бъдеще, ако концепцията получи „зелена светлина” за серийно производство.
Триъгълната форма е в ролята на преобладаваща тема в дизайна на Sesto Elemento и тя може да бъде открита в почти всяка част както в екстериора, така и в интериора на концепцията. На очи се набиват двата огромни отвора в предния капак, дръжките на вратите, стойките за огледалата, страничните панели, накрайниците на двете ауспухови тръби. Салонът също е доминиран от идеята за триъгълна стилистика, която е приложена в оформлението и визията на централната конзола, арматурното табло, волана и седалките.
На този етап от Lamborghini запазват мълчание по въпроса за бъдещето на Sesto Elemento. Според тях обаче технологията използваща подсилени с фиброкарбонови елементи пластмаси предоставя една прекрасна платформа, върху която да се изгради бъдещият спортен суперавтомобил. Визията му вероятно ще е близка до тази на „шестият елемент” създаден в Сант`Агата Болонезе и използващ широко шестият елемент, въглерод, от Периодичната таблица на химичните елементи откритата от великият руски учен Дмитрий Менделеев през 1869 г.

Canadian drugs