Tyxo.bg counter

Spyker продаде 29.9% на китайци

Hawtai Motor Group инвестира 150 милиона евро в SAAB


Фирмата собственик на SAAB – Spyker съобщи, че е подписала договор за партньорство с китайския производител Hawtai Motor Group, която ще инвестира 150 милиона евро в шведската марка.

По този начин се

осигуряват необходимите средства на SAAB


да се разплати с доставчиците на части за първично вграждане. От своя страна китайците получават 29.9% от акциите в Spyker. Това означава, че те ще получат технологии и достъп до европейските пазари. От своя страна, те предлагат на скандинавците да продават техните автомобили на най-големия пазар в света.
Hawtai Motor Group е млада компания, създадена през 2000-та година и е специализирана в продажбата на SUV-ове и малки бусове. През 2002-а започва производството на лицензни модели Terracan и Santa Fe под собствена марка.

Оттогава досега са продали 81 439 броя


от високопроходимите модели. През миналата година започна лансирането и на собствени модели седани. В настоящият момент Hawtai Motor Group притежава два завода. Единият е с капацитет от 350 000 автомобила годишно, а вторият произвежда 300 000 дизелови двигателя и 450 000 автоматични трансмисии.
Сътрудничеството със Spyker ще позволи на китайците да се превърнат в глобален играч след 2015-а година. Те планират да достигнат производство на 1 милион автомобили, толкова задвижващи агрегати и скоростни кутии.

Canadian drugs