Tyxo.bg counter

Mansory Maserati GranTurismo

Италианска страст и германско съвършенство

Mansory добавиха още една престижна марка в богатото си на премиум брандове портфолио. С разработките на тема GranTurismo и GranTurismo S, германската компания вече официално е сред тунерите подобряващи моделите на знаменитата спортна марка Maserati.

Германските тунинг специалисти от Mansory си изградиха репутацията през последното десетилетие на компания, подобряваща само автомобилите представители на най-луксозния сегмент. Базираната в малкото баварско градче Бранд фирма наскоро прибави още една престижна марка към богатата си колекция от премиум брандове – Maserati. Подобреният стилен и с подчертано спортен характер модел GranTurismo, както и варианта му GranTurismo S на легендарната италианска марка са поредното доказателство, че когато става въпрос за професионално отношение към изключителни автомобили, Mansory е винаги е на първа линия. След Трилъчата звезда (Mercedes-Benz), Духа на екстаза (Rolls-Royce), Летящото В (Bentley), овала на Bugatti и крилата на Aston Martin, Mansory добавят и престижният тризъбец на бога на морето Нептун.
На първо място това, което са пипнали в Бранд, е леко променената физиономия на автомобила постигната чрез новоразработения преден спойлер даващ значително по-агресивен външен вид. Радиаторната решетка елегантно е разграничена от предната броня с черен карбон, който ярко изпъква на червения цвят на купето. Назад карбоновата тема е продължена в центъра на предния капак, където се разширява встрани, но стилът е запазен и трудно някой би могъл да обвини Mansory в излишна помпозност и кич. Допълнителният отвор на капака пък спомага за регулирането на температурата на осемцилиндровия двигател. Нови са страничните прагове, оребреният дифузьор, както и елегантния спойлер на ръба на багажника, всичките изработени от карбон в автоклавите на германската компания за елитен тунинг.
Допълнително спортно усещане водачът получава чрез използваното от Mansory прогресивно спортно окачване. Работещо с двете оси, то намалява просвета и респективно центъра на тежестта на Maserati GranTurismo и GranTurismo S с до 30 мм. Контактът с асфалта се осъществява посредством гумите Pilot Sport на Michelin с размери 255/30 R20 на предните колела и 305/30 R21 на задните.
Първата тема Maserati на германците бе ознаменувана и от появата на специално разработените за случая ковани джанти, които ще се предлагат изключително за модела GranTurismo. По желание на клиента те могат да бъдат боядисани в цвета на автомобила, а допълнителен чар им придават черните апликации.
Тунингованите версии на Maserati GranTurismo и GranTurismo S получават и допълнителна доза мощ благодарение на оптимизираната електронна система за управление на двигателя, спортния въздушен филтър с увеличен дебит и изпускателната система завършваща с два двойни накрайника. Всичко това води до нарастване на мощността с по 30 конски сили за всеки от двата модела – серийно GranTurismo разполага с 405 коня, а GranTurismo S с 440. Максималният въртящ момент пък е добавил допълнителни 40 Нм към пиковата си стойност и така тя вече е 460 Нм при 4750 об./мин за GranTurismo и 490 Нм при 4750 об./мин за GranTurismo S.
Салонът е облечен в собствената марка тапицерия на Mansory. Всички останали елементи от интериора са ръчно изработени, като много от комбинациите търпят промяна според индивидуалните предпочитания на клиентите. Каквъвто и вариант да изберат те, едва ли ще останат разочаровани от обединяването в едно на германското съвършенство и перфекционизъм с италианска страст.

Canadian drugs