Tyxo.bg counter

Новата петица на BMW

Завръщане към корените

Шестата генерация на баварската лимузина вече е в продажба. Няма как да не подчертая още в самото начало, че автомобилът е много елегантен и няма нищо общо с петата версия на модела. Тогава, неин създател бе спорният дизайнер на компанията Крис Бенгъл. Наследникът бе поверен на заместника Адриан Ван Хойдонк и това се отрази на визията.

При представянето на новата петица изненади нямаше. Заклетите фенове на BMW си отдъхнаха, когато видяха, че дизайнът е ориентиран към традиционните за марката форми, но естествено доразвити. Той е построен върху архитектурата на седмата серия, така, както и модела 5GT. Автомобилът е стилен, елегантен и в същото време доста мускулест. Този реверанс към феновете беше задължителен. Все пак от модела са продадени над 5.5 милиона броя от пускането на серията през 1972-а. Според някои, тази цифра можеше да бъде още по-голяма, ако не беше предшественика, сътворен от Бенгъл. Но подобно твърдение е доста спорно. Затова, ако баварците искаха успехът да продължи, бе време да променят нещо. И то вече е факт.
Моделът е по-дълъг, с по-голямо междуосие, но в същото време по-нисък. Този дизайнерски трик не позволява да се усети уголемяването на размера, но в същото време създава усещането за истински спортен седан. Решетката е издължена в страни, а това създава впечатлението за по-голяма ширина и порастнала мощ. Пропорциите са изваяни перфектно от предната част до задната броня. Всичко това говори за идеалното разпределение на тежестта в автомобила при всичките модификации. А това е много важна предпоставка за стабилното поведение на пътя и увеличаването на комфорта.
Когато сте в купето, големи изненади няма да откриете. В това отношение баварците са заклети консерватори. Всичко е изчистено, а материалите са по традиция премиум. Няма излишество от копчета и лостчета които да те разсейват докато боравиш с тях по време на път. Но по-наблюдателните веднага откриват няколко промени. Първата е вече обърнатото табло към водача с около 7 градуса. Това е второто връщане на петицата към философията на BMW – автомобилът за шофьора. Липсва и традиционната ръчна спирачка. Тя вече се задейства с натискането на едно копче. Третата промяна е уголеменият монитор. Хоризонталните линии на инструменталния панел подсказват за увеличеното вътрешно пространство. То е постигнато благодарение на по-голямото междуосие(2.97м.) в сравнение с предшественика. Тук трябва да отбележа, че то е и най-дългото при лимузините в сегмента. Пространството отзад при коленете на пасажерите също е уголемено с 13 мм. Багажното отделение е с обем от 520 литра, с възможност за увеличаване при спускането на облегалките отзад.
Когато започнете да шофирате, установявате, че в петицата е монтирана последната, четвърта генерация за управление на борд компютъра iDrive. Тя е същата, както и във флагмана – 7-а серия. Боравенето с нея е изключително лесно и приятно. Освен навигацията, в новата петица можеш да влизаш в Интернет и да си проверяваш пощата или каквото в случая те интересува. Опция, която е много полезна и показва, че новата лимузина при нужда може да се превърне в престижен офис на колела.
Но екстрите не спират до тук. Вече традиционния Had up дисплей отново е на разположение. Към него се прибавят асистент при паркиране в комбинация с две камери показващи какво се случва от двете страни на автомобила. Според някои това е излишно, но е много полезно при паркиране в много тесни пространства каквито са центалните улици на почти всички градове у нас. С помощта на тези системи позиционирането на лимузината, която има дължина 4.90м. е много лесно и безпроблемно. Круиз контролът е комбиниран с радар. Той регулира дистанцията с автомобила отпред като автоматично натиска спирачката или подава газ. Воланът е с електромеханично усилване и допълнително пести гориво. Допълнително могат да се поръчат екстри като Нощно виждане и система за разпознаване на пешеходци в тъмната част пред колата. Много полезна придобивка е и наличието на сигнализация в огледалата за обратно виждане, когато има друга кола в „сляпата” зона. Част от версиите разполагат със „Старт-Стоп” система за допълнително пестене на гориво.
Когато е оборудвана със спортен пакет, петицата има няколко системи допълнително. Това са Adaptive Drive, Driving Dynamics Control, Electronic Damper Control и Active Roll Stabilization. Режимите на шофиране са четири:Комфорт, Нормал, Спорт и Спорт плюс. Според възможностите на пътя и важето настроение в момента, може да изберете най-подходящия режим и да изпитате истинската наслада от управлението.
Ще отбележа още една новост. Става въпрос за ревизираното и усъвършенствано предно окачване, както и на завиващите задни колела. Завиването на задните гуми е поверено на електромотор, който е свързан с вяко от тях чрез кормилна щанга. При движение до 60 км.ч. те завиват в обратна на предните колела посока. Така се намалява диаметърът на завоя. При по-висока скорост, посоката на задните е като тази на предните. По този начин се запазва комфорта и стабилността на автомобила.
Трансмисията е нова, 8 степенна, автоматична, която е направена като отговор на добре приетата DSG при VW. Разбира се, всеки може да си поръча и модел с Efficient Dynamics за допълнителни икономии на гориво.
Двигателите са с намалени обеми, но увеличена мощност и още по-икономични. Това е поредното доказателство, че може да се щади околната среда, да се намали разхода и в същото време да се запази удоволствието от шофирането при високи скорости.

Canadian drugs