Tyxo.bg counter

Movano 2.3

Opel засилва своите позиции

В своята дългогодишна история Opel винаги е имал модели за бизнес. Нека само си припомним колко популярни бяха различните версии на модела Blitz произвеждан от 20-те години на миналия век до края на Втората световна война. Голяма част от тези камиони, фургони и модели с друг тип надстройки изнесоха на плещите си възстановяването на Германия. По-късно, марката заложи на по-малките работяги. Сега, отново обръща полагаемото се внимание на средния и по-голям бизнес.

Искрен Пламенов
Берлин-София

Причината да твърдя подобно нещо е представянето на втората генерация от бусове Movano. Преди десетина години модела започна своя живот като двойник на лидерите в класа от Renault. Тогава платформите, визията, двигателите и трансмисията бяха напълно еднакви. Разликата бе единствено във вътрешното оформление. Все пак трябваше да има нещо типично опелско.
Сега, нещата не са се променили коренно. Двете компании си разделиха разходите по създаването на поредната генерация товарни возила, които трябва да отговарят на всички съвременни изисквания при малкия, среден и по-голям бизнес. Но кооперацията отново е ограничена до шасито, системите за сигурност, агрегатите и трансмисията. Екстериора и вътрешното пространство са решени самостоятелно от двете фирми.
Нека да започнем с

външния вид.

Ако погледнем отпред Movano, ще намерим много прилики с леките автомобили. Оформлението на решетката е като при Astra. Но комбинацията с челното стъкло ни отвежда назад в историята. Там откриваме модернизирани чертите на легендарния Blitz. Силуетът излъчва стабилност и устременост. В кабината нещата са коренно различни от тези при предшественика. Нейното създаване е започнало още през 2004-а, когато конструкторите са решили да потърсят мнението на реалните потребители. Те са взели под внимание всички техни желания и резултатът е вече налице. Кабината
е по-голяма и широка(+5.7 см.). Навсякъде в нея ще открием ниши за различни вещи, които са нужни при всички видове дейности. Без значение дали става дума за разносна търговия(тук има дори място за преносим компютър) доставки или за транспортиране на различни видове и обеми товари. Версиите които могат да се поръчат за всякакви специфични нужди са цели 300. Именно тук се крие новия прочит на компанията за нуждите на бизнеса. Ръководителите на лекотоварния департамент са си поставили за цел да удвоят годишните продажби, които до този момент се движеха в рамките на 15 000 броя.
Съвсем нова е философията на вратите. На пръв поглед този детайл е подценяван, но има огромно значение. Сега, те колкото и големи да са, се отварят много лесно. Все едно боравите с вратите при леките коли.

Достъпът до кабината е улеснен

чувствително. Това е особено важно, когато се налага често да спирате и да се качвате в автомобила при различни по вид доставки. Задните врати се отварят стандартно 180 градуса, а като опция могат да се поръчат с 270 градуса. Това също улеснява товаренето и разтоварването. Максималната дължина на фургона достига 4.4 метра, а обемът е 17 куб.м. Това означава, че товарът в най-дългата версия може да бъде 4.5 тона. Естествено, отворите на буса са съобразени с възможността механизирано да се товарят и разтоварят стандартните европалета.
Воланът е както при леките коли и много по-удобен от преди. По този начин ергономията е увеличена чувствително, а водача не чувства умора. Управлението е още по-лесно и е съизмеримо с това при нормалните автомобили. Навигационната система е Tom Tom. Тя е много подробна и допълнително улеснява шофьора при търсенето на обекти в непознати градски райони или при движението извън града.
За първи път

Movano може да се поръча с предно или задно предаване.

Това също е резултат от желанието на потребителите и зависи от характера на превозваните стоки. Ако те са обемни, но леки, е препоръчително предното задвижване. Но ако става въпрос за тежки товари, по-подходящо е задното. Тук има и още една опция – да се поръча модификация с двойни задни колела.
Обърнато е и сериозно внимание за това, как да се закрепват различните стоки. Специални лайстни в пода, тавана и отстрани улесняват водача при укрепването и намаляват риска от нанасянето на вреди при транспортирането.
Естествено, окачването и двигателите са подобрени чувствително. Въпреки че здравината е увеличена, сегашната версия на Movano е с 24% по-лека от предшественика. Това също се отразява на консумацията на гориво. И понеже стана дума за разход на гориво, ще се спра на някои детайли в двигателите на вана.

Моторите

имат обем 2.3 литра, но са съвсем ново поколение от типа комън рейл. Тяхната мощност варира от 100 до 146 к.с. Най-икономичните харчат 7.8 литра на 100, а това и е най-ниската стойност в класа. Вследствие редуцирането на консумацията с 10 на сто, с един резервоар от 110 л. могат да се изминат 1400 км. без зареждане. Смяната на маслото става на всеки 40 000 км, а охлаждащата течност на 160 000. Експертите на Opel са изчислили, че използването на втората генерация Movano при 4 годишна експлоатация и изминати 150 000 км. пести на собственика по 99 евро на месец. Ресурсът на новите агрегати е 400 000км., което също е подобрен показател в сравнение с предшественика.
Но за мен като човек, който е призван да оцени новия продукт, особено значение имаше

пътното поведение

на Movano. Организаторите се бяха постарали да ни предоставят разнообразни маршрути – магистрала, нормален междуградски път и шофиране в градски условия. Естествено и такива места, където пътищата бяха доста тесни. Лекотата на управление и маневреността са забележителни за този тип возила. Допълнително улеснение бе наличието на ABS и EBD като стандарт при версиите с предно задвижване. Тези със задно в базовия вариант имат и ESP. При вариантите с преден двигателен мост, системата се поръчва като опция. Но по-интересен бе тестът с натоварени бусове на специално подготвения полигон на ADAC. Тук в реални условия усетих действието на системите за сигурност. Стабилността е като тази при лек автомобил. Въпреки товара от 1000 кг. управлението и липсата на страничен крен правят поведението на буса лесно предвидимо. Забележителен е и спирачния път. При скорост от 100 км.ч. до пълното спиране бяха необходими само 36м. Най-доброто постижение при теста бе 32 м. Всичко това говори за качеството на автомобила и неговата надеждност при експлоатация. С две думи Opel вече се превръща в сериозен играч в сегмента на лекотоварните модели и е на път да си възвърне позициите, които имаше преди много години. Остава да видим какви ще бъдат цените у нас.

Canadian drugs